szénszennyezés

2017.09.29. 18:51

Megdöbbentő dolog derült ki a trópusi erdőkről

A műholdfelvételek elárulták: az erdők több szenet bocsátanak ki évente, mint az amerikai autók és teherautók együttvéve.

LAOS. PROVINCE OF CHAMPASSAK. BOLAVEN PLATEAU. TAD CHAMPEE WATERFALL

A meglepő tényt amerikai kutatók derítették ki, akik 12 év műholdfelvételeit és terepméréseit elemezték.

A tudósok szerint a trópusi erdők szénkibocsátásának majdnem 70 százaléka abból ered, hogy az erdők egyre rosszabb állapotba kerülnek.

„Ha elejét akarjuk venni annak, hogy a globális hőmérsékletek veszélyes szintekre emelkedjenek, drasztikusan csökkenteni kell a szénkibocsátást és növelni kell az erdők képességét arra, hogy elnyeljék és tárolják a szenet.”

- hangsúlyozta Alessandro Baccini, az amerikai Woods Hole Kutatóközpont tudósa.

Hogyan lehetséges ez?

A trópusi erdők kulcsszerepet játszanak a globális felmelegedés elleni harcban, mivel fotoszintézissel elnyelik a szenet. Ám maguk is szenet bocsátanak ki, például akkor, amikor felégetik az erdőket, vagy a kihalt fák rothadnak.

A szén-dioxid-kibocsátás 10-15 százalékáért világszerte az erdők kivágása a felelős. Az erdőkivágás pedig kettős kárt okoz, mivel a rothadó fák szenet termelnek, és nem képesek tárolni azt – magyarázta Baccini.

„A trópusokon mindenhol szelektív fakivágások folynak, vagy a kisbirtokosok kivágják a fát fűtés céljára. Egy-egy helyen ez viszonylag kismértékű, de ha nagy területeken összeadjuk, akkor jelentőssé válik” – mondta Wane Walker, a tanulmány társszerzője.

Az erdőirtással és az erdők állapotának rosszabbodásával összefüggő szénkibocsátásból eredő kár minden kontinensen meghaladja az erdők jelentette hasznot – vélik a szakemberek. Tanulmányuk szerint Latin-Amerika, a világ legnagyobb esőerdejének, az Amazonasnak az otthona felelős a szénveszteség 60 százalékáért, míg az afrikai kontinens 24 százalékért.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!