Kell egy ház

2019.03.29. 11:02

Megéri többet fizetni egy új lakásért?

Azokon a népszerű környékeken, ahol a beépíthető területek hiányában kevés az új építés, ott a használt lakások ára is elérheti az újakét – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Forrás: Shutterstock

Noha az ingatlan adásvételek bő kilencven százaléka a használt lakások piacán történik, jelenleg a panellakások mellett mégis az új építésű társasházi lakások a piac slágerei. A vásárlókat a piac – területtől függően – választás elé állítja: sokszor nem egyértelmű, hogy megéri-e egy új lakásért megfizetni a 45-50 százalékos árkülönbözetet vagy sem – ismerteti cikkében a hirado.hu.

Mint írják, ma már előfordulnak olyan területek, ahol az árak összeértek: például a fővárosi XI. kerület belső részein ugyanúgy közel egymillió forintos négyzetméteráron kelnek el a kisméretű új és a teljes körűen felújított, használt téglaépítésű ingatlanok is.

Ebben az esetben (és egyéb problémák kizárásával) inkább az új ingatlan mellett érdemes dönteni, a személyes igényeknek megfelelő kialakítás és a minden bizonnyal alacsonyabb fenntartási költségek miatt – idézi a portál cikke az OTP Ingatlanpont közlését.

A jelenség oka az a törvényszerűség, hogy

ahol nagy a kereslet a lakóingatlanok iránt, ott az ár is felfelé kúszik attól függetlenül, hogy új vagy régi az épület.

„Azokon a népszerű környékeken, ahol a beépíthető területek hiányában kevés az új építés, ott a használt lakások ára is elérheti az újakét. Emellett nagy tömegben hiányoznak a piacról az újszerű lakások. A 2010-es évek első felének megtorpanó ingatlanberuházásai miatt ugyanis ma viszonylag kevés 5-6 éves ingatlan van a piacon, amely árában reális átmenetet képezhetne a teljesen új és a több évtizedes vagy még régebbi ingatlanok között” – idézi a cikk Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét.

Az új építésű ingatlanokat sokszor már az építkezés befejezése előtt meghirdetik a piacon. Ezzel kapcsolatban Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű ingatlanokért felelős projektmenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy „egy azonnal költözhető használt lakás négyzetméterára áll szemben ebben az esetben egy olyan ingatlanéval, ami akár csak másfél-két év múltán készül el. Így érthető, hogy az alapvetően magasabb áron kínált új építésű ingatlan akár ötvenszázalékos készültségi fokon kerül annyiba, mint egy használt lakás.„

„Akinek nincs ellenére, hogy tervezőasztalról vásároljon ingatlant, és nem sürgős neki a költözés, annak azt javasolom, hogy

olyan ingatlanberuházásokat válasszon, amelyek mögött komoly banki projektfinanszírozás áll,

mert ebben az esetben a vásárló biztos lehet abban, hogy az épület valóban olyan minőségben és azon az áron fog megépülni, ahogy az előszerződésben rögzítették” – tette hozzá a szakértő.

Az OTP Ingatlanpont szakértői minden érdeklődőnek azt javasolják, annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló összegből a legmegfelelőbb ingatlant kaphassák meg, mindenképp forduljanak egy széles adatbázissal rendelkező ingatlanközvetítőhöz – hangsúlyozza zárásképpen a cikk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!