biztonságos móka

2019.02.07. 11:30

Megint vizsgálják a plüssmackókat

Megkezdődtek ugyanis a gyermekjátékok fogyasztóvédelmi ellenőrzései.

Forrás: Shutterstock

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt idei évi játékvizsgálat célja kiszűrni a piacról a veszélyes játékokat – tájékoztatott az ITM csütörtökön.

A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések az üzletekben és a webáruházakban kapható termékekre is kiterjednek.

Az ellenőrzések középpontjában a játszószőnyegek, a plüss játékok, a játékkerékpárok és -rollerek, a lábbal hajtható kismotorok, az ujjfestékek, a mágneses, zenélő és lövedékes játékok, a játékbabák és a játék babakocsik állnak.

A kémiai vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer- és nehézfémtartalomra, a mechanikai vizsgálatok a könnyen leváló, fulladást okozó kis alkatrészekre, egyszerűen hozzáférhető mágnesekre és elemekre, a megengedettnél hangosabb zajhatásokra, a baleset- és sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakításokra és a lövedékek erejére terjednek ki.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta, míg korábban az ellenőrzött termékek közel fele veszélyesnek bizonyult,

az elmúlt évek rendszeres vizsgálatainak köszönhetően legutóbb már csak harmaduknál találtak problémát a szakemberek.

Azt is hozzátette, hogy egész évben folyamatos termékbiztonsági vizsgálatok lesznek.

A balesetek megelőzése és az egészségkárosító hatások feltárása érdekében az ITM akkreditált laboratóriumai minden évben folytatnak vizsgálatokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!