növekvő vendégéjszakák

2017.12.30. 09:53

A megvalósítás szakaszába lép a turizmusfejlesztés

A tervezést a megvalósítás időszaka követi a hazai turizmusfejlesztésben, miután elkészült az a stratégia, amely a következő tizenhárom évben zsinórmértékül szolgál minden ágazati szereplőnek.

Forrás: wikimedia.org

A stratégia talán a legfontosabb vállalása, hogy legkésőbb 2030-ra Magyarországot Közép-Európa vezető turisztikai térségévé emeljék – fejtette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Magyar Hírlap szombati számában.

Tájékoztatása szerint évről évre folyamatosan nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelybevétel. 2017 végéig várhatóan megközelítik a harmincmillió vendégéjszakát éves szinten, ezzel jelentős lépést tesznek a 2030-as cél, az 50 millió felé. Míg tavaly a hazai turizmus a bruttó hazai termék (GDP) tíz százalékát adta, ezt 2030-ig tizenhat százalékra szeretnék növelni – tette hozzá.

Guller Zoltán hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy tovább emelkedjen a vendégéjszakák száma és a turisztikai ágazat árbevétele jövőre. „Rekordévet csak rekordév követhet” – jelentette ki. Mint hangsúlyozta, jelentős eredményeket remélnek attól, hogy vendéglátás áfája öt százalékra csökken januártól.

Felsorolása szerint 2018-ban megújulnak a Tisza-tó és a Dunakanyar mentén található strandok, várhatóan átadják a sátoraljaújhelyi üveghidat, és korszerűsítenek több mint tíz, a Balaton mellett található kalandparkot. Fontos beruházások készülnek el Hévízen és Balatonfüreden, Füreden megújul a vitorláskikötő. Másfél milliárd forintos horgásztanya-fejlesztési program indul, emellett több mint száz magyar borászat kap turisztikai célú, szálláshelyek kialakítására szóló támogatást.

A vezérigazgató elmondta: a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció részeként kiírták a panziófejlesztési pályázatokat, több mint kétszáz igény már beérkezett, az első beruházások, főként a felújítások a jövőre már el is készülhetnek. Emellett kiemelte az egészségturizmus jelentőségét, amelynek fejlesztésére külön ágazati stratégiát dolgoztak ki.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!