Környezetszennyezés

2019.02.23. 08:00

Mélyre süllyedtünk: a tengerfenéken is terjed a mikroműanyag

Ha országos és nemzetközi szinten nem teszünk ellene radikális lépéseket, a tengerekben lévő mikroműanyagok mennyisége 64 százalékkal növekedhet a következő tíz évben.

Forrás: Shutterstock

Mikroműanyagokat mutattak ki kutatók az Északi-tenger és a Barents-tenger fenekéről származó üledékmintákban, valamint a mélyben élő gyűrűsférgek szervezetében – számolt be az NRK norvég közszolgálati adó.

A gyűrűsférgek törzsébe tartozó soksertéjűek fontos helyet foglalnak el a táplálékláncban,

és ha a halak megeszik őket, akkor az emberre is veszélyt jelenthetnek.

A tengerfenéken azonosított mikroműanyagok származási helyének feltérképezésével foglalkozó Norvég Környezetügyi Hatóság munkatársa, Mihaela Ersvik szerint a kutatás még mindig túl korai szakaszában jár ahhoz, hogy választ adjon a kérdésre, miszerint mekkora veszélyt jelentenek ezek a mikroműanyagok az emberi egészségre.

A hatóság jelentése szerint egyelőre nem tudni, hogy a mintákban talált mikroműanyag-részecskéknek mi a forrása.

Ersvik szerint a kutatók továbbá nagy mennyiségben találtak olyan részecskéket a mintákban, amelyeket a vizsgálat során alkalmazott módszerrel nem tudtak műanyagként azonosítani.

A szakemberek szerint a műanyaghulladékoknak csupán kis százaléka marad fenn a vízfelszínen, nagy része lesüllyed a tengerfenékre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!