megelőzés

2018.03.18. 12:54

Mintegy 400 ezer magyar szenved érszűkülettől

Ugyanakkor az érintettek töredéke tud csak arról, hogy beteg.

Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint az érszűkület, de csak töredékük tud róla, hogy már beteg; a csütörtöki országos érszűkület napon a betegség veszélyeire és a megelőzés lehetőségeire hívják fel a figyelmet – mondta Farkas Katalin főorvos, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A főorvos hangsúlyozta, az érszűkület nagyon súlyos következményekkel járhat, ugyanakkor egyszerű szűrővizsgálattal könnyen felismerhető.

Az idei tematikus nap kiemelt témája a dohányzás, ami a betegség egyik legfontosabb, elkerülhető kockázati tényezője. Emellett a kor, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint örökletes tényezők is szerepet játszhatnak benne – tette hozzá.

A szívinfarktus és a stroke kockázata az érszűkületes betegeknél három-négyszeresére nő. Magyarországon nagyon magas a végtagamputációk száma is, körülbelül háromszorosa az európai átlagnak – mondta Farkas Katalin. Felhívta a figyelmet arra: minél korábban fel kell ismerni a betegséget, amelynek kezelésére ma már sokféle lehetőség van.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!