hűsítő

2017.07.31. 10:50

Mire figyeljünk klímavásárlás előtt?

Az évről évre növekvő átlaghőmérséklet és a nyári melegrekordok emelkedése valós jelenség. Otthonunk hűsítő légkörének megőrzésére a legjobb választás lehet a klímaberendezés, előtte azonban több szemszögből is javasolt megvizsgálni a lehetőségeket.

Forrás: PuzzlePix / Shutterstock

1. Milyet válasszunk?

Manapság rengeteg típus kapható, a számunkra ideális darab megtalálásához mindenekelőtt a lakás adottságait kell figyelembe vennünk. Egészen más készülék szükséges egy háromszobás, mint egy kétszintes otthon hűtéséhez. Általánosságban elmondható, hogy minden helyiségbe külön klímát kell szerelni, mert bár a hideg levegő átáramlik egyik szobából a másikba, csak így biztosítható a megfelelő hőmérséklet. Fontos tudni, hogy a kialakított rendszert nem lehet utólag bővíteni, a felszerelt kültéri egységre ugyanis csak annyi beltéri doboz köthető, ahány csonkkal rendelkezik.

2. Általános adatok

A klíma telepítése egy felméréssel kezdődik, amikor is a szakemberek segítenek kiválasztani a legoptimálisabb hűtési módot. Egy átlagos méretű, 35-40 m2-es helyiséget egy 3,5 kW teljesítményű készülék képes lehűteni, több szoba esetén pedig multirendszer telepítése javasolt. Ennek lényege, hogy egy nagyobb teljesítményű kültéri egységre több belső egységet kötnek.

3. Hova szereljük?

Nincs előírás, hogy hova kell tenni a belső dobozokat, de az élettani hatásokat ajánlott szem előtt tartani, azaz fontos, hogy a befújt levegő ne zavarja a családot a mindennapi tevékenységekben. Mert bár kánikulában valóban kellemes egy-két percig a hideg levegőt élvezni, hosszú távon egészségügyi következményei lehetnek. Emiatt leginkább az ajtók, ablakok fölé telepítik az egységeket. Semmiképp ne helyezzük az ágy fölé a hálóban vagy a gyerekszobában!

4. Külső egységek

Az elhelyezésre vonatkozóan nincsenek technikai szabályok, de egy átlagos, 35-38 kg-os doboz felszereléséhez speciálisan erre a célra kifejlesztett csavarokat és konzolokat használnak. Ha homlokzatvédelmi okok miatt a külső egység nem kerülhet az utcafronti részre, akkor a lichthófba vagy a körgangra, 2,5 méteres magasság fölé teszik.

5. Energiahatékonyság

Egy jól beállított inverteres klíma 3-5000 Ft pluszköltségként jelentkezik a villanyszámlában. A fogyasztás szempontjából nem az a mérvadó, hogy naponta hány órát használjuk, sokkal inkább az, hogy hogyan: egy jól beállított, azonos hőmérsékleten üzemelő készülék kevesebbet fogyaszt, mint ha állandóan fel-le tekergetjük.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Címkék#klíma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!