Húsvéti finomság

2021.03.31. 09:46

Most eláruljuk a sonkafőzés öt aranyszabályát

A húsvéti ebéd igen gazdag és változatos, de a lényeg mégiscsak a sonka. Adunk néhány tippet, hogy az ünnepi menü sztárja a lehető legjobban sikerüljön.

Forrás: Shutterstock

A leggyakoribb hibák, hogy kemény marad a hús, vagy épp kiszárad, esetleg szétesik, nem lehet szeletelni. Nézzük, mit tegyen, hogy mindezeket elkerülje – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

  • A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért azt ne szedje le róla a főzés előtt! Legfeljebb a felszeletelt sonkáról szedje le, vagy csak egyszerűen evés közben vágja le a zsíros részeket, ha nem kedveli!
  • Mindig akkora fazékban főzze, amekkorában teljesen ellepi a víz!
  • Ne tegye kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak.
  • A pontos főzési ideje természetesen a nyers sonka súlyától is függ, így akár 4-5 óra is lehet. Akkor van kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik belőle, illetve a csont kihúzható belőle.
  • A levében hagyja kihűlni, mert melegen nem lehet a rostokra merőlegesen szeletelni, ráadásul kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad majd ki olyan könnyen! Csak a kihűlt húst kezdje el szeletelni, ellenkező esetben nem lesznek szépek a szeletek!
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!