környezettudatos

2021.01.21. 13:03

Műalkotásokat készítenek a Mount Everestről lehozott szemétből Nepálban

A tárgyakat meg is lehet vásárolni és a befolyó összeget a régió megóvására fordítják.

Forrás: Shutterstock

Műalkotásokat készítenek a Mount Everesten (Csomolungma) begyűjtött hulladékokból Nepálban és a kész műveket ki is állítják egy galériában: a kezdeményezéssel arra akarják felhívni az emberek figyelmét, hogy nem szabad hagyni, hogy a világ legmagasabb hegye szemétlerakóvá váljon.

A 8848,86 méter magas hegyet és térségét az alpinisták és kirándulók által hátrahagyott, használt oxigénpalackok, szétszakadt sátrak, eltört létrák, konzervek és műanyag csomagolások szennyezik.

Tommy Gustafsson, a látogatóközpontként és hulladékújrahasznosító-üzemként működő Sagarmatha Next Centre projektigazgatója és társalapítója szerint helyi és külföldi művészeket kérnek fel, hogy készítsenek műalkotásokat a begyűjtött szemétből, valamint a helyieknek is megtanítják, hogy miként tudnak maguk is „kincseket” készíteni a hulladékokból.

„Meg akarjuk mutatni, hogy miként lehet egyszerű szemétből értékes műalkotást csinálni, valamint munkahelyet és jövedelmet teremteni” – mondta Gustafsson.

A központ 3 780 méter magasan, az Everest alaptáborába vezető fő túraútvonal mentén található, és a tervek szerint tavasszal nyitja meg a kapuit a helyiek előtt.

A kiállított műalkotások és termékek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a világ legmagasabb hegye nem válhat szemétlerakóvá. A tárgyakat meg is lehet vásárolni és a befolyó összeget a régió megóvására fordítják.

2019-ben több mint 60 ezer túrázó, alpinista és hegyi vezető látogatott el a területre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!