Megelőzés

2020.10.20. 10:15

Napi fél óra séta csodákat tesz a szervezetünkkel

Az egyik legősibb mozgásforma. Az a fajta sport, amit szinte észre sem veszünk, miközben műveljük, bármikor bárki számára elérhető, nem kell hozzá semmi, csak egy pár jó lábbeli. Itt az idő: sétára fel! – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Forrás: Shutterstock

Egyidős az emberiséggel. Az ókori filozófusok is séta közben elmélkedtek, a tanítók így oktattak. Nem véletlenül: a séta serkenti a kreativitást, segíti a gondolkodást.

Gyalogolni, sétálni bárki tud, idős és fiatal, karcsú és túlsúlyos. Nem erőltet meg annyira, mint például a kocogás, nem kell hozzá semmiféle eszköz, és még utazni sem kényszerülünk – gyalogolhatunk bárhol: természetben, városban, vagy éppen a szobában is keringhetünk. Sportolunk anélkül, hogy rendkívüli módon megerőltetnénk magunkat. És miközben élvezzük a mozgást, rengeteget teszünk az egészségünkért. Mert hiába nem érezzük magunkat olyan nagyon kimerültnek egy-egy hosszabb séta után, jelentős mennyiségű kalóriát égettünk el, erősítettük az izomzatunkat, javítottuk az állóképességünket, növeltük a tüdőkapacitásunkat, tettünk a visszerek ellen, de még a depresszió kialakulása ellen is. Mindössze napi fél óra sétával.

Boldogság a lábban

Egy-egy fárasztó vagy stresszes nap után sokan a tévé előtt, csokival, csipsszel vagy éppen egy pohár vörösborral próbálják kipihenni magukat. Nos, a séta sokkal jobb megoldás, mert nem csak, hogy oldja a szorongást, segít kiszellőztetni a fejünket, de mindezt fölösleges kalóriabevitel nélkül éri el. Sőt a mozgás által nem gyarapítjuk, hanem égetjük a zsírt. De ez csak egyike a gyaloglás jótékony hatásainak.

A mozgás hatására felgyorsul a szívverés, nő a pulzus, beindul a zsírégetés. A vérkeringés felpörgetésével több oxigén jut a véráramba, a szerveinkbe, természetesen az agyunkba is. Ennek köszönhetően javul a kreativitásunk, könnyebben koncentrálunk, javítjuk a memóriánkat. Kutatások bizonyítják, hogy séta közben sokkal hatékonyabb a problémamegoldás (nem véletlen a természetes, már-már önkéntelen reakció, hogy fel-alá járkálunk, mikor valami problémára megoldást keresünk).

A séta jótékony hatásait azonnal élvezhetjük, és hosszú távon is beválik: azoknál, akik hetente ötször legalább fél-fél órát sétálnak, kisebb eséllyel alakul ki demencia, Alzheimer-kór.

Fák vagy épületek között?

Sétálni persze bárhol jó, de némely kutatások szerint kedvezőbb élettani hatásokkal bír, ha a természet felfedezésére indulunk gyalog, mint ha a városban kószálnánk. Hiszen az előbbi helyen nem csak a mozgás, de a természeti környezet is jó hatással lesz a hangulatunkra, és a fák között természetesen jobb a levegő is. Persze ez nem jelenti azt, hogy a városi séta nincs hasznunkra, hiszen a rengeteg inger inspirál.

Honnan tudjuk, hogy formában vagyunk?

A séta, gyaloglás, gyors gyaloglás tempója tőlünk függ, ugyanolyan frissítő lehet a romantikus andalgás, mint a séta hazafelé a munkából. A tempóból (és a séta utáni lihegésből) lemérhető az is, mennyire vagyunk fittek és egészségesek.

Fittnek mondható az a harminc év alatti ember, aki 13 perc alatt komolyabb erőfeszítés nélkül tud megtenni másfél kilométeres távot. Ugyanezt a távolságot egy harminc és negyven év közötti személy már 14 perc körüli idővel teljesíti, míg negyven és hatvan éves korunk között 14-15 perc alatt. Hatvan és hetven között ehhez a távhoz már negyedórára van szükségünk, míg hetven felett 18 percbe telik, mire legyalogolunk másfél kilométert. Ha a távolság teljesítése nem okoz komoly gondot, ha nem fulladunk ki ettől a tempótól, minden rendben, fittek és egészségesek vagyunk. De ha nehezünkre esik, akkor sincs nagy baj – sétáljunk még többet, fejlesszük az állóképességünket!

A sétánkat mint edzést fel is turbózhatjuk, ha a cél a fogyás. Pár perc bemelegítő séta után váltsunk gyorsabb tempóra, közben emelgethetünk kisebb kézi súlyzókat, időnként végezhetünk kitöréseket.

És ahogyan a bemelegítés, úgy a nyújtás is fontos a gyaloglás után. Nyújtsuk meg a fenék izmait, a combhajlító és -feszítő izmokat, nyújtsuk meg a hátat, ha aktív karmozgást végeztünk, a kar izmait is.

Amit a gyaloglás ad:

  • Fittebbek leszünk.
  • Javul a memória és a koncentrálóképesség.
  • Csökken a vérnyomás.
  • Csökken a krónikus betegségek kialakulásának esélye.
  • Javul az emésztés
  • Erősíti a szívet és a csontokat.
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!