ki kell élvezni

2019.02.12. 10:30

Nem szabad húzóra inni a pálinkát

A pálinka még mindig nagyon be van skatulyázva hazánkban. Nem igaz, hogy ez egy erős, kaparós, csak férfiaknak való tömény, ahogy a laza csuklóval, feszes könyékkel, gyorsan bedobott feleseket is el kellene felejteni, ha meg akarjuk ismerni az élményét – ezt tartja Borbáth Gabriella, pálinkaszakértő.

Fábos Erika

Tarpa, 2013. szeptember 28. Varga-Rózsa Zsuzsanna, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend háziasszonya az idei párlatokkal a 10. Szatmár-Beregi Szilvanapon 2013. szeptember 28-án Tarpán. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Borbáth Gabriella számára sokáig a bor volt a legfontosabb alkoholos ital – írja a Vasárnap Reggel. Nagyapja borászként dolgozott, így szinte belenőtt a szakma fortélyaiba. Már elismert sommelier volt, amikor hirtelen felbukkant az életében a pálinka és gyorsan nagy szerelem is lett. Ma már állandó tagja a Pálinka Nemzeti Tanács bírálóinak és a Rézangyal Pálinka ízmestereként dolgozik.

„Amikor még a vendéglátásban, borokkal foglalkoztam és sommelierként dolgoztam, már akkor is nagyon érdekelt a pálinka, mint ital – mondta Borbáth Gabriella. – Akkoriban még ilyen hivatalos képzés nem volt, így önerőből, az érdeklődés miatt kezdtem a pálinkával is foglalkozni. Egyre több fajta volt, a vendégeket is érdekelte, ezért tájékozódtam. Aztán ez az információ egyre inkább terjedt rólam, így keresett meg a Rézangyal alapító tulajdonosa, egyből igent mondtam. Ezzel egy új út nyílt meg előttem, ami rengeteg tanulással kezdődött. Hatalmas szerencsémre összehozott a sors Panyik Gábornéval, aki ugyancsak nőként, de pálinkában idehaza az egyik legnagyobb tudású és leginkább elismert szakember volt. Rengeteg mindenre megtanított, aztán 2012-ben a Kertészeti Egyetemen elindult a pálinkamesteri képzés, ahol már hivatalos keretek között is tanulhattam.

Ez a munka nemcsak a kóstolásról szól. Ahhoz, hogy valaki felismerje egy pálinka legjobb tulajdonságait és hibáit, a gyümölcstermesztéshez éppúgy jól kell értenie, mint a kémiához.”

Borbáth Gabriella azt mondja, mióta 11 éve elkezdett foglalkozni a pálinkával, sokat változott a fogyasztói ízlés. Egyre többféle pálinka van a piacon és egyre többen értenek ehhez az italhoz. Nagy igény van a különleges és igazán minőségi pálinkákra és szerencsére egyre több ilyen magyar pálinka van. Munkájáról azt tartja, a pálinkaszakértés nem feltétlenül férfias munka. Sőt, sok olyan kifinomultság kell hozzá, amiben a nők jobbak lehetnek.

„Természetesen vannak olyan pálinkák, amik a női ízlésnek jobban megfelelnek – mondta Borbáth Gabriella. –

A nők válogatósabbak, tudatosabban keresik a kedvenc gyümölcseik párlatát és inkább az illatosabb, hosszabb ízű, de könnyebb pálinkákat szeretik.

Amúgy egy nőnek evolúciós okokból finomabb a szaglása, érzékenyebb az ízekre, emiatt aztán a kóstolásnál előnyben vagyunk, igaz, a pálinkakészítés folyamatában a nehéz, fizikai munkák vannak többségben, nem véletlen, hogy inkább férfias szakma ez. Még akkor is, ha ma már legalább húsz nő is küzd azért idehaza, hogy az emberek minél jobb pálinkát ihassanak és minél többet tudjanak róla.”

Borbáth Gabriella szerint

valószínű, hogy a silány minőség alakította ki hazánkban a laza csuklóval, feszes könyékkel, gyorsan bedobott felesek szokását.

A szakértő azt mondja, jobb, ha ezt elfelejtjük. A jó pálinka tele van illattal, aromákkal, ízekkel, bűn húzóra meginni. Lassan, kortyonként ízlelgetve érdemes fogyasztani. Sőt ételekhez társítani is érdemes az élmény kedvéért, annyi féle karakterű és erősségű pálinka van, hogy egy egész vacsorát lehet köré építeni. Neki el lehet hinni, 2017 óta már a legnagyobb és legelismertebb európai pálinka verseny, az International Spirit World bírálója is.

Erről ismeri fel a rossz kisüstit

„Az első dolog, ami egy hibás pálinkáról rögtön árulkodik az színe – véli Borbáth Gabriella. – Egy jó pálinka kristálytiszta, áttetsző. Amelyik zavaros és sárgás színű, gyanús. A következő az az illat: üde, kellemes és felismerhetően gyümölcsös illat jellemzi a jó italt.

Amelyik rossz, annak fáradt, kellemetlen vajas, vegyszerre, ragasztóra emlékeztető szaga van. Ahogy azt is meg lehet érezni, ha egy pálinka kozmás: jellegzetes égett szaga van. Az íznél ugyancsak fontos, hogy a gyümölcs jusson eszünkbe elsőre. Ha savanykás, gumi ízű az italunk, elrontották és utópárlat került bele.”

Ne hűtse le, ha jót akar!

A legjobb, ha tulipán alakú pohárba tölti, abban tudnak legszebben kinyílni a pálinka ízei.

16-17 fokos az ideális hőmérséklet a fogyasztáshoz, túl hidegen sem az ízek, sem az illatok nem élvezhetőek.

Mindegy, hogy evés előtt, vagy után isszuk, étkezés közben is lehet fogyasztani, egyedül a meleg levesekhez nem tanácsos pálinkát inni.

Jobb, ha megszagolgatja, ízlelgeti az első kortynál és utána is nagyobb élmény, ha apránként fogyasztja el, mintha hirtelen borítja!

Nézze meg a címkét: ha cukrot, mézet vagy a vízen és az alkoholon kívül más összetevőt sorolnak, inkább hagyja ott!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!