Gyógyító kilométerek

2018.08.06. 10:55

Nincsenek jelzők arra, amit ez a lány átélt

Se érmek, se nemzetközi versenyek vagy dobogós helyezések, mégis: Katona Miklós Patrik és egykori tanára, Nádudvari Péter alkotják az ország egyik legsikeresebb sportegyesületét, hiszen gyógyulás jár a lábuk nyomán. A Team Miki most Anidáért fut, aki ötödször néz szembe a leukémiával.

A csapat egyelőre kéttagú: Katona Miki maga is súlyos beteg kisfiú, akiért egykori tanára, a gyógypedagógus-zeneterapeuta Nádudvari Péter jótékonysági futóversenyeken vett részt, így összeszedve a rendkívül költséges kezelések anyagi hátterének egy részét. A jó példa azonban ragadós: Miki fejébe vette, hogy az állapota ellenére ő is szeretne másokon segíteni, így – futókocsi, hosszú és alapos felkészülés és két hatalmas szív segítségével – 2018-ban megalakulhatott a Team Miki, és Péterrel immár ketten sportolnak együtt mások gyógyulásáért. Ahogy arról a Heol.hu is beszámolt, Péter 2018 nyarán Jószolgálat-díjat vehetett át: ezzel kapcsolatban a gyógypedagógus-zeneterapeuta azt mondja, nem szeretné, ha az ő személye állna a középpontban, hiszen a segítség és a szeretet nem más, mint csapatmunka. Ráadásul – saját bevallása szerint – a Team Miki nem is az ő, hanem Miki szándékából született. Interjú.

Ha csak a számokat nézzük, 164 km (mivel a duó speciális jellegéből adódóan valamennyi versenykilométer duplán számít) és majd félmillió forint adomány gyűlt össze ezidáig nektek köszönhetően. De melyek a csapat számokban nem mérhető eredményei?

Több ilyen is van. Az egyik, hogy ez a csapat Mikinek ad egy gyönyörű életcélt. Ép értelmű, intelligens fiú, tudja, hogy a betegsége mivel jár, hiszen saját állapotának fokozatos romlását, lehetőségei beszűkülését is nyomon követte.

Megélte, hogy egy folyamat végére mozgékony kisfiúként kerekesszékbe kényszerült. Az új cél most önbecsülést is ad a számára.

A szülei elmondása szerint az iskolában és más foglalkozásokon is jobban teljesít, az egész életre sokkal motiváltabb, nyitottabb, sőt, minden fejlesztő foglalkozást edzésként fog fel. Az tehát, hogy nem csak magáért, hanem már másokért is cselekszik, értelmes küldetéstudattal, örömmel és motivációval tölti el őt. A másik eredmény, hogy a szeretetnek az az üzenete, amit Miki képvisel, több embert „fertőzött” már meg: Miki a saját céljának megvalósításával más beteg gyerekeknek is célt ad, azt, hogy küzdjenek tovább, mert nem csak magukért küzdhetnek, hanem másokért is. Az üzenet az, hogy

bárki bármilyen helyzetben tehet a társaiért.

Egy kerekesszékes fiú is. Ha Miki nem állt volna elém és nem fogalmazta volna meg azt a szándékát, hogy együtt segítsünk másokon, nekem nem jutott volna eszembe.

A Team Miki: Katona Miklós Patrik és Nádudvari Péter

Áruld el a Team Miki kulisszatitkait: ki a „csapatkapitány”, hogy zajlik a felkészülés, és mik a csapat erősségei?

A felkészülés egy különleges kihívást jelent: én Debrecenben élek, Miki Budapesten, így nagyrészt egyénileg készülünk a versenyekre, legkésőbb a rajtvonalnál találkozunk. Nekem is kreatívan kell rugalmasnak lennem a munkám és a családom mellett – noha igaz, hogy kisfiam, Marci sokszor „dublőre” Mikinek az edzéseim alkalmával. Miki családjával napi szintű kapcsolatban állok, sokmindent megbeszélünk és intézünk együtt – a kommunikáció, a médiával való kapcsolattartás, a megkeresések megválaszolása is részben az én feladatom, de velük együttműködve csinálok mindent. Annak, hogy ritkán találkozunk, van egyfajta előnye is: minden egyes találkozásnak, versenynek saját varázsa van. Hónapok elmúlhatnak két találkozás között, mégis úgy érezzük, mintha egy perc sem telt volna el.

A Team Miki legutóbb Miki barátjáért, a neuroblasztómával küzdő Mátéért gyűjtötte a kilométereket. Az adománygyűjtési cél megvalósult, minden kilométer gazdára talált. Hogy van most ő, mit lehet tudni róla?

Máté most kemoterápiás kezelést kap, keményen küzd, hogy ez sikeres legyen. Noha harmadjára újult ki a betegsége, ennek ellenére óriási elszántsággal és még nagyobb bizalommal néz minden kezelés elébe. Mint mindenkinek, neki is vannak nehéz napjai de töretlen hittel harcol az életéért, és ebben nagy segítségére van az a fantasztikus lelki, anyagi és mindenféle támogatás, amiben olyan sokan részesítették, részesítik.

Anida, a lány, akinek gyógyulásáért a Team Miki a következő versenyeit teljesíti

Ezúttal egy különleges lányért, „a világ egyik legkeményebb nőjéért” rójátok majd az aszfaltot Mikivel. Anida ötödször küzd a leukémiával: aki az adománygyűjtő oldalon elolvassa a történetét, az mérhetetlen testi-lelki fájdalmakkal szembesül. Hogyan találtatok egymásra Anidával, milyennek ismerted meg őt?

Mivel a Team Miki Miki szándékából született, ő választja ki azokat az embereket, akiket támogatni szeretne. Miután Máténak 447 ezer forintot sikerült összegyűjtenünk, Miki jelezte nekem, hogy most Anidán szeretne segíteni. Anida hihetetlen nagy küzdő. Egyszerűen nincsenek jelzők arra, amit ez a lány átélt.

Hogy mekkora erő van benne, azt alátámasztja, hogy 11 év alatt most néz szembe ötödször a leukémiával.

Amikor beszéltem vele telefonon, megrendítő volt tapasztalni, hogy a benne lakozó brutális erővel párhuzamosan milyen lágyság és szeretet, bájosság és kedvesség van a hangjában.

Anidáért először egy félmaratont teljesítetek közösen Mikivel augusztus 19-én, majd ősszel egyedül futsz egy ultramaratont is. Összesen hány kilométert lehet örökbefogadni, és pontosan hogyan lehet a pénzt eljuttatni hozzátok?

A vállalásunk összesen 149 kilométer. A Mikivel közösen megtett kilométereinket 4000 ft-ért, az általam egyedül lefutott kilométereket 2000 ft-ért lehet örökbe fogadni, az adománygyűjtési cél így összesen 340 000 ft. Az adománygyűjtés kerete az, hogy Miki a Kosztyu Ádám Alapítvány legfiatalabb önkéntese: ez az alapítvány újabban jótékonysági sporttal is segít rászoruló gyerekeknek. Az ő adománygyűjtő honlapjuk az adomanybank.hu, ezen keresztül szerveződik a közösségi gyűjtés – mások mellett Anidáé, sőt, ezen az oldalon akár magának Mikinek is lehet adományozni.

Aki örökbe szeretné fogadni a Team Miki által megtett kilométereket, az az adománybank.hu-n kiválaszthat, vagy egyénileg megadhat egy támogatási összeget.

A felület az utalást is megkönnyíti, és átláthatóvá teszi az adományokat.

Anida, úton a gyógyulás felé

A kilométerek vásárlása mellett mivel lehet még segíteni az akciótokat? Azt olvastam például, hogy nincs saját futókocsitok, mindig bérelnetek kell.

Az igazság az, hogy nagyon ritkán elérhető Magyarországon olyan eszköz, ami nekünk kellene, ami méretben, jellegben, kialakításban megfelelő volna. Az Alapítványt érdemes volna megkérdezni arról, hogy őket hogyan lehet még támogatni. Illetve ahogy az előbb is mondtam, az adomanybank.hu-n Miki számára is van egy oldal.

Ha jól tudom, lehet jelentkezni a Team Miki csapatába jótékonysági futónak?

Így van. A szándékunk az, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk, hiszen minél több futó van, annál merészebbeket lehet álmodni. Azt szeretnénk, hogy Team Miki név alatt egy olyasféle modell szülessen meg, mint mondjuk a Bátor Táboré vagy a Suhanjé, akik mellé időről időre rengetegen odaállnak.

A Team Miki. Forrás: Generali Runner's World Run

Látható és érthető is, hogy példaképpé váltál Miki számára. De Te mit tanultál tőle?

Elképesztő akaraterőt, következetességet. Az ember hajlamos arra, hogy a munkájában, magánéletében hamar elcsüggedjen, kedvetlenné váljon, feladjon dolgokat. Miki példája azt támasztja alá, hogy akármilyen állapotban képesek lehetünk a saját, de főleg mások életéért felelősséget érezni, vállalni és cselekedni:

beleállni azokba a küzdelmekbe, melyeket a hétköznapok során gyakran elsumákolunk.

Közelről láthatom, milyen elszántan bízik a gyógyulásában annak ellenére, hogy ép elmével élte meg a folyamatot, ahogy kerekesszékbe kényszerült. Nem törte meg ez sem, sőt: még egy iskolaváltás kihívásai után is jelenleg kitűnő tanuló, igazgatói dicsérettel. Mikitől azt tanulja az ember, hogy minél nagyobb kulimászban van, annál nagyobb erőbedobással küzdjön.

És remélhetőleg ez a példa hamarosan sokakhoz eljut, hiszen nagy dolog van készülőben a Team Miki háza táján.

Bárány Krisztián régi barátom az egyetemről, aki tavaly év végén megkeresett, és azt mondta, szeretne filmet forgatni a Team Mikiről. Gőzerővel készül a film, egy versenyünkön a Filmever Stúdió (amelynek Krisztián az ügyvezetője, aki több történelmi dokumentumfilmet is rendezett) már forgatott, és megjelent a film előzetese is. Plusz érdekesség, hogy én írtam hozzá a filmzenét: egy betétdal már a teaserben is hallható.

Borítókép: a Team Miki. Forrás: Youtube / FilmEver

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!