Utazás

2018.08.08. 10:59

Önt is várja a hűs Szentpétervár

Míg idehaza tombol a kánikula, az orosz városban huszonöt fokot mutat a hőmérő. Ideális időszak ez egy kellemes városnézéshez.

Szentpétervár nem egy kisebb településből fejlődött ki. Megtervezték és felépítették: Nagy Péter cár döntötte el, hogy Oroszország fővárosának itt kell lennie, a mocsár közepén. Egyenes utcái, gondosan kialakított csatornái és megkomponált látványvilága ezért egyedülálló – csábítja olvasóit a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

A több szigeten fekvő és hatvannyolc csatornával átszelt Néva menti várost Észak Velencéjének is hívják. Fotó: Shutterstock

Fehér éjszakák

Kora tavasztól nyár végéig a nappalok sokkal hosszabbak, mint az éjszakák, június közepén majdnem 19 órán keresztül világos van. Ezt az időszakot hívják fehér éjszakáknak; még este sincs sötétség, csak alkonyati homály. Ugyanakkor ott az érem másik oldala: a hosszú éjszakák ősz végétől február közepéig… Így a város élete két, nagyon különböző szezonra osztható. Leginkább nyáron érdemes ide utazni, akkor kellemes melegben élvezhetjük a városnézést. Aki ide látogat, annak mégis érdemes meleg ruhát és esőkabátot is csomagolnia. Nagyon szeles a város! A helyiek sokat viccelődnek az időjáráson, például szerintük a szentpétervári nyár remek alkalom arra, hogy felvedd a „nyári dzsekidet” a „nyári sáladdal” és a „nyári sapkáddal”. És bár Szentpétervár kimondottan turistabarát hely, az orosz szótár is hasznos lehet, hogy el tudjuk olvasni a cirill betűket.

A Szent Izsák-székesegyház kupolája is arra csábít minket, hogy meghódítsuk. Fotó: Shutterstock

Helyi ízek

A helyi ízekre kíváncsi látogatók feltétlenül keressenek fel egy levesezőt – az elvitelre kapható, poharas leveseket városszerte kis helyeken árulják, például a Gribojedov-csatornánál. Ízletes a helyi fánk és az orosz palacsinta is, utóbbit a kávéházak mellett még az újságárusoknál is megvehetjük. Gasztronómiai bűncselekménynek számít nem kipróbálni a grúz vagy valamilyen más kaukázusi konyhát! Vacsorához ideális egy bár helyi sörfőzdével, ezekből is rengeteg van a városban.

+3 tipp

A várost 68 csatorna és folyócska szövi át. Üljünk fel egy kirándulóhajóra! Olyan útvonalat válasszunk, amely a kis folyókon, csatornákon vezet keresztül. A Péter-Pál-erőd mögötti strandot csak a helyiek látogatják. Sárga homok, bolondos szél és csodálatos kilátás várja az ide látogatókat. Az Etagi 3000 négyzetméteren kínál kiállításokat és kulturális programokat, mindezt egy régi kenyérgyár területén.

Ne hagyja ki!

  • A fehér éjszakák és a hidak felvonása kihagyhatatlan látványosság. Mindezt az éjféli alkonyatban végignézni egészen különleges élmény.
  • Érdemes megmászni az aranykupola tetejéig vezető 562 lépcsőfokot a Szent Izsák-székesegyházban. Jutalmunk 360 fokos panoráma az egész városra.
  • A Vasziljevszkij-sziget legkeletibb csücskén rengeteg múzeum található, itt áll a régi Tőzsdepalota, valamint a két rostrumoszlop: régen olajlámpás világítótornyok voltak, a kiálló hajóorrok a tengeri csaták győztes hajóhadaira emlékeztetnek.
  • Mindez nagyon közel található a Téli Palotához, amely hosszú időn keresztül a cárok hivatalos rezidenciája volt. Itt található az Ermitázs, amely Oroszország, sőt a világ egyik legnagyobb múzeuma.
  • Borítóképünkön turista ücsörög a Téli Palotánál

    Fotó: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!