Kertészet

2017.06.28. 13:35

Öntözzünk takarékosan

A nyári hőségben a növények is szomjasabbak, és egyáltalán nem mindegy, mikor és hogyan öntözzük őket. Ráadásul még a pénztárcánkat is kímélhetjük, ha tudatos locsolókká válunk.

Mediaworks Online / Lakaskultura.hu

Forrás: shutterstock.com

Milyen gyakran és mikor locsoljunk? Hatékonyabb, ha a mindennapi felületes locsolás helyett heti egyszer-kétszer kiadósan megöntözzük a kertet. A gyepre és a veteményesre heti két alkalommal körülbelül 10 liter vizet számítsunk négyzetméterenként. A nap és a szél szárító hatásának kitett balkonládák gyakoribb – hőségben napi kétszeri – öntözést kívánnak. Késő este vagy hajnalban a növények jobban megszívják magukat, és a lehűlt talajról kevesebb víz párolog el. Jéghideg kútvízzel csak e napszakokban locsoljunk.

A növényeket több oldalról öntözzük meg, hogy a víz egyenletesen szivárogjon le a gyökerekhez. Ha mindig ugyanonnan locsolunk, a gyökérzet csak egy irányba nő, ám így kevesebb tápanyagot tud felvenni. Szoliter (önmagában álló) növények, edénykert és balkonláda öntözéséhez használjunk locsolókannát, nagyobb felületekhez (ágyásokhoz, gyephez) tömlőt. A slag végére csatlakoztassunk permetező funkcióra állított szórófejet, a kanna csövére pedig húzzunk rózsát, így a vízsugár nem mossa ki a talajt. Eső és öntözés után gereblyézéssel tegyük porhanyóssá a talajfelszínt. Így vagy talajtakarással csökkenthetjük a párolgást.

Hogyan spórolhatunk? Csapadékos időszakban felesleges öntözni. Ha lehet, gyűjtsük az esővizet az eresz alá állított hordóban vagy az esőcsatornához csatlakoztatott tartályban. Engedélyeztetés után saját kutat is fúrathatunk, és kültéri időkapcsolóval megoldhatjuk, hogy a szivattyú éjszaka magától dolgozni kezdjen. Kényelmes megoldás és behozza az árát a locsolóautomata. Komolyabb rendszer létesítését bízzuk kertépítő cégre! Különösen takarékosak a talajnedvesség-mérő szenzorral felszerelt csepegtető rendszerek, amelyek a növény igényei szerint adagolják a vizet.

Címkék#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!