orvosi szenzáció

2018.08.21. 06:34

Lélegzet-visszafojtva figyeli a világ a sziámi ikrek szétválasztását

Óriási előrelépést ért el a bangladesi ikrek szétválasztásában a magyar orvoscsapat.

Bangladeshi conjoined twins baby girls Rabia and Rukia sit in a hospital in Dhaka on July 25, 2017. Bangladeshi twins born conjoined at the skull will undergo a difficult and potentially dangerous operation to separate their bodies, surgeons said July 26 as they appealed for help from global medical experts. Doctors are trying to establish whether the one-year-old girls, born otherwise healthy in northwest Bangladesh, share the same brain, something that would vastly complicate the surgery. / AFP PHOTO / Munir UZ ZAMAN

Óriási előrelépésként értékelte a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásán dolgozó magyar orvoscsoport vezetője a kétéves gyerekeken elvégzett legutóbbi műtétet. Csókay András idegsebész a Magyar Idők című lap keddi számában azt mondta, a további beavatkozások is bonyolultak és kockázatosak lesznek, hiszen a többi között szét kell választani az összenőtt koponyát és az agyakat, de a vénákkal már remélhetőleg nem lesz gond.

Az orvosok Hudák István vezetésével a hét végén sikeresen választották szét az agyi érszakasz legveszélyesebb részét Bangladesben, az ikrek azóta felébredtek és jól vannak.

A fejüknél összenőtt gyerekeknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást

- mutatott rá Csókay András, hozzátéve, hogy a szétválasztó műtétek csaknem ötven százalékában mindkét gyerek meghal, ezért az ilyen beavatkozások hatalmas kockázatot jelentenek.

„Amikor november végén megláttam a képeket az ikrekről, imádkozni kezdtem, s Isten juttatta eszembe, hogy érpályán keresztül, katéteres eljárással kellene elzárni a vénákat, mert így sokkal nagyobb a túlélési esély” – fejtette ki Csókay András, aki szerint imával és böjttel könnyebb a tudomány igazságaihoz eljutni.

Jelenleg a világon Hudák Istvánon kívül nem tudja más megtenni, hogy a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel bekanyarodjon a vékony falú agyi vénákba, és megtörténjen a szétválasztás – mondta.

A mostani műtét során ezt az egyedülálló eljárást alkalmazták a világon először, az érpályán keresztül elzárták az összes közös nagyvénát, és ezzel óriási előrelépést tettek afelé, hogy véglegesen sikerüljön az ikrek szétválasztása – számolt be az idegsebész.

Borítókép: AFP PHOTO / Munir UZ ZAMAN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!