rendszeres ellenőrzés

2017.10.30. 14:42

Otthon is könnyen és szakszerűen megmérheti vérnyomását

Csak néhány dologra kell figyelnie.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Brian Maudsley

Alattomos, hosszú ideig tünet- és panaszmentes betegség a magas vérnyomás, éppen ezért tanácsos rendszeresen ellenőrizni.

A vérnyomás „pillanatfelvétel”, egészséges embereknél sem állandó: pihenéskor, alváskor alacsonyabb, fizikai vagy lelki terhelés esetén magasabb, ráadásul általában napszaki ingadozást is mutat. Az otthoni vérnyomásméréshez a készülékek gazdag választéka áll rendelkezésünkre, ezek helyes használatához adunk most tippeket.

Hol mérjen?

A mandzsettának a szív magasságában kell lennie – ez felkaron végzett mérés esetén könnyen kivitelezhető, csuklós vérnyomásmérőknél azonban figyelni kell a kar pozíciójára. Gyakori probléma, hogy a használt mandzsetta kicsi, pedig nagyobb karkörfogat esetén az artéria összenyomásához nagyobb nyomásra van szükség, ez hamisan magas vérnyomásértékeket eredményez. A legtöbb készülék mandzsettáján fel van tüntetve, mekkora karkörfogathoz használhatók, a vásárláskor érdemes erre is rákérdezni.

A csuklós vérnyomásmérők a túlsúlyosok esetében praktikusak, mivel a csukló átmérőjét a plusz kilók nem befolyásolják. Tudni kell azonban, hogy a csukló szintjén a verőerekben a vérnyomás kissé eltérő lehet.

Ami befolyásolja az eredményt

A mérést megelőző fél órában ne igyon kávét, ne cigarettázzon és ne sportoljon!

Vérnyomásmérés előtt pihenjen 3-5 percet!

Mérés közben a háta, illetve az alkarja legyen megtámasztva, a lábait pedig ne tegye keresztbe!

Mérés közben ne beszélgessen!

Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben végezze a vérnyomás ellenőrzését!

Az eredményeket jegyezze fel egy vérnyomásnaplóba, ez sokat segíthet a kezelőorvosának a megfelelő kezelés megtervezésében!

Borítókép: Brian Maudsley / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!