tanulás

2019.02.11. 12:29

Péntek éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre

A középiskolai jelentkezés határideje pedig február 18.

Forrás: Shutterstock

A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre az E-felvételin keresztül legkésőbb péntek éjfélig lehet jelentkezni, a középfokú oktatási intézményeknél a jelentkezési határidő február 18. – közölte az Oktatási Hivatal hétfőn.

Leendő egyetemisták és főiskolások, figyelem!

A hivatal tájékoztatása szerint aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2 ezer forintos kiegészítő díjat szintén február 15-én éjfélig fizetheti be.

A jelentkezéseket február 20-ig kell hitelesíteni Ügyfélkapuval vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött hitelesítő adatlappal.

A 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban az nyerhet felvételt, aki érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre, rendelkezik a továbbtanuláshoz szükséges végzettséggel, felvételi pontjainak száma eléri az adott képzésen meghatározott ponthatárt és megfelel az adott szakon előírt egyéb feltételeknek (például előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése).

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpontot lehet kapni.

Mesterképzésen legfeljebb 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg a felvi.hu honlapon közzétett tájékoztatóban. A jogszabályi minimum ponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont. Az ez alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.

Az eljárás és a pontszámítás részletes szabályait a 2018. december 20-án megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2019. szeptemberben induló képzések című kiadvány tartalmazza, amely elérhető a www.felvi.hu honlap Felvételi tájékoztatók menüpontjában.

A középfokú oktatási intézményekbe február 18-ig lehet jelentkezni

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén.

A kitöltött dokumentumokat – a tájékoztatóban leírtak szerint – aláírva el kell juttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség.

A közleményben kitértek arra is, hogy az OH több mint 90 százalékban feldolgozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeit, és honlapján nyilvánosságra hozta azok átlagait és eloszlását. Így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottan dönthetik el, hogy mely iskolákba jelentkeznek.

Idén a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan 49,5 pontot; a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 55 pontot; a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 55,4 pontot értek el, ami alacsonyabb a tavalyi eredményeknél (a korábbi évek adatai is elérhetőek az oktatas.hu felületén).

A középfokú felvételi feladatlap tartalmi-szakmai jellemzői nem befolyásolják a középiskolai férőhelyek és ezáltal a továbbtanulók létszámát, az eljárás feladata, hogy a jelentkezőket szükség és az adott középiskola igénye esetén rangsorolja.

A rangsorolás nem képzelhető el – időben és minőségben – minden résztvevő által hibátlanul megoldható feladatsorral.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!