utolsó aukció

2018.01.05. 10:53

Rekordáron kelt el egy példány a tonhalárverésen

A halak és más tengeri herkentyűk iránt rajongó turisták kedvenc tokiói célpontja helyén átmenetileg közlekedési csomópontot alakítanak ki a 2020-as olimpia számára.

A korábbi évek észveszejtő rekordjaihoz képest „potom áron” lehetett kiváló minőségű tonhalhoz jutni Tokióban a világ legnagyobb halpiacának vélhetően utolsó szezonkezdő újévi árverésén pénteken.

A hajnali aukción elkelt legdrágább – egy szokatlanul nagy, 405 kilós – csendes-óceáni kékúszójú tonhalat 36,45 millió jenért (82,4 millió forint), vagyis kilónként mindössze 90 ezer jenért (203 ezer forint) vásárolt meg a Ginza Onodera nevű, a felkapott tokiói Ginza negyedben és környékén vendéglőket üzemeltető cég.

Ez az összeg fele a tavaly legdrágábban elkelt tonhalért kifizetett 72 millió jennek, és eltörpül a 2013-as 155 millió jenes (350 millió forint) rekordár mellett. A több mint négymázsás példány az egyik legnagyobb volt a halpiaci aukciók történetében.

Hét év után először fordult elő, hogy az újévi tonhalaukció legdrágább példánya nem Kimura Kijosi üzletemberhez, a Sushizanmai szusiétteremlánc tulajdonosához került, aki idén beérte a fajlagosan legdrágább példánnyal, egy 190 kilós kékúszójú tonhallal, amelyért összesen 30,4 millió jent (68,7 millió forint), vagyis kilónként 160 ezer jent (362 ezer forint) fizetett.

A szezonnyitó aukciók kirívó árai távolról sem tükrözik a mégoly nagyra tartott tonhal valódi értékét, hiszen a múlt év végén például átlagosan 4500 jenért (10 ezer forint) adták a tonhal kilóját a Cukidzsi halpiacon, amely a japán főváros egyik fő turisztikai látványossága. A nagy médiafelhajtás övezte árverések valójában reklámfogások a leghíresebb étteremláncok részéről.

Mindazonáltal a tonhal egyre ritkább, szakértők a kihalás veszélyére figyelmeztetnek a túlzott lehalászás miatt, a csendes-óceáni kékúszójú tonhal állománya több mint 97 százalékkal csökkent az iparosodás előtti szinthez képest.

A 80 éves Cukidzsi jelenlegi helyén vélhetően immár tényleg a pénteki volt a utolsó újévi tonhalárverés, mivel az elavult piac új helyre, egy Tojoszu nevű mesterséges szigetre költözik a tervek szerint idén októberben. Már a tavalyi, sőt a tavalyelőtti árverést is utolsóként harangozták be az elköltöztetési tervek miatt, amelyek megvalósulása azonban újra és újra késedelmet szenvedett.

A halak és más tengeri herkentyűk iránt rajongó turisták kedvenc tokiói célpontja helyén átmenetileg közlekedési csomópontot alakítanak ki a 2020-as olimpia számára.

Címkék#aukció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!