aszfaltolvasztó meleg

2017.08.03. 13:11

Rekordokat dönt a hőség, együnk sárgabarackot, igyunk sok folyadékot

Napok óta egyre melegebb van, és csak jövő hétre várható némi enyhülés. A Balkánon sorra születnek az újabb hőmérsékleti rekordok, Magyarországon is megdőlt a napi csúcs. A szakérők azt tanácsolják, együnk barackot vagy dinnyét, és igyunk sok üdítőt meg vizet, mert így több rost és folyadék kerül a szervezetünkbe.

Szökőkút vizében hűsölő emberek Szkopje főterén 2017. július 24-én. Macedóniában 40 Celsius-fokos hőség tombol.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Georgi Licovszki

Ordas nagy meleg van a Nyugat-Balkánon

Sorozatban dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok: Szerbiában szerdán volt az idei évben a legmelegebb, Belgrádban 17 órakor 39 Celsius-fokot mértek, míg a horvátországi Splitben 42,3 fok volt, ami a valaha mért harmadik legmagasabb hőmérséklet az Adria-parti országban.

Csütörtöktől Szerbia teljes területére a legmagasabb fokú, vörös riasztást adták ki, a hőmérséklet ugyanis mindenhol meghaladja a 38 Celsius-fokot, és több helyen, például a szerb fővárosban, a hajnali órákban sem csökken 27 fok alá a hőmérséklet.

Az előrejelzések szerint a hét végén tovább emelkedik a hőmérséklet, és megdőlhet a 2007-es melegrekord. Tíz évvel ezelőtt, július 24-én 43,6 fokot mértek az országban.

A nyár legmelegebb hőhulláma akár további tíz napig is eltarthat – közölte a meteorológiai szolgálat, és ezzel újabb rekord dőlhet meg. 2012-ben 12 egymást követő napon volt 35 Celsius-fok felett a hőmérséklet, ám a mostani hőhullám ennél hosszabb lehet.

Horvátországban nemcsak Splitben dőlt meg a melegrekord a szerdai 42,3 Celsius-fokkal. Zárában (Zadar) 39,7 fok volt, ami 0,7 fokkal melegebb a két évvel ezelőtti helyi rekordnál, míg a Plitvicei-tavaknál 37,9 fokot mértek, ami szintén rekordmagasnak számít a térségben.

Tengermelléken a legmelegebb 1981. augusztus 4-én volt, akkor a Dubrovnik melletti Plocéban 42,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Igazi felfrissülést a héten az éjszakák sem hoznak, a hőmérséklet ugyanis éjjel sem csökken 20 fok alá.

A térség meteorológiai szolgálatainak egyike sem közölt konkrét adatokat arról, mikor várható jelentős enyhülés a régióban.

Budapesten országos rekord dőlt meg csütörtök hajnalban

25,1 fokot mértek. A legtöbb helyen nem csökkent 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet. A János-hegyen a leghidegebb órában is 25,1 fokot mértek, így ez lett az új augusztus 3-i minimumhőmérsékleti rekord. Ez több mint 1 fokkal magasabb a Miskolcon 1905-ben és a Szeged belterületén 2009-ben mért 23,8 fokos hajnali rekordnál – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján..

Slágergyümölcs az őszibarack a nagy melegben

A meleg kifejezetten jó hatással van a minőségre, kiváló zamatú gyümölcsök kerülnek idén a strandokra, piacokra, üzletekbe. Az őszibarack nagy részét Csongrád, Pest és Bács-Kiskun megyében termelik, jelentős a termelés Fejérben, Somogyban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hevesben is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb összegzése.

Forrás: pixabay.com

Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan kánikulagyümölcs, fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, ilyenkor fogy a legtöbb belőle. Az őszibarackok közül egyaránt kedvelt a sárga vagy a fehér húsú, a molyhos héjú illetve a kopasz is, a nektarinból a sárga vagy fehér húsú szintén jól fogy – közölték.

A nem molyhos héjú (kopasz) őszibarack fajták a legkeresettebbek. Az őszibarack ízének és zamatanyagának kialakulása nagyon jelentős mértékben a napsütés mennyiségétől függ, idén ezért igazán finom gyümölcsöket vehetnek a fogyasztók. Igaz, a gyümölcsből a tavaszi fagyok miatt várhatóan kevesebb kerül a kereskedelembe a tervezettnél – olvasható a közleményben.

Emelkedik az üdítő- és ásványvízfogyasztás

A nagy meleg mindig kedvezően hat az alkoholmentes italok fogyasztására. A mostani tartós kánikulában – a tapasztalatok alapján – a fogyasztás mintegy harmadával nőtt – közölte Bikfalvi Istvánné.

A javasolt folyadékfogyasztás átlagos időjárási körülmények között napi 2,0-2, 5 liter, ennek ilyenkor akár a dupláját is célszerű meginni. Jó tudni azt is, ha változatosan iszik vizet, gyümölcslevet, üdítőitalt az ember, többet tud inni, és a gyümölcslevek, üdítőitalok fogyasztásával, amelyek 90-95 százaléka víz, így nemcsak az elveszett folyadék pótolható, hanem egyéb hasznos anyag, vitaminok, rostok is jutnak a szervezetbe – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!