ártalmas zajok

2019.03.20. 12:53

Rohamosan romlik a fiatalok hallása

A halláskárosodás nagyrészt a túl sok és túl nagy hangerővel, fülhallgatóval történő zenehallgatás számlájára írható.

Forrás: Shutterstock

Mind nagyobb problémát jelent világszerte a fiatalok korai halláskárosodása – figyelmeztet a WHO. Az okok között előkelő helyen szerepel a túl sok és a kelleténél hangosabb zenehallgatás – fülhallgatóval.

Jiao Wenchao egy kínai főiskolán tanít 31 esztendősen. Egy évvel ezelőtt ment el a fülészetre, mert úgy érezte, valami megváltozott, nem hall olyan jól, mint korábban. Az orvosok néhány perces vizsgálat után megállapították, hogy maradandó halláskárosodást szenvedett mindkét fülére, a magas frekvenciatartományokat sosem fogja már hallani – írta meg a történetet a kínai China Daily című napilap online kiadása nyomán a csalad.hu. Az egészségkárosodást a túl magas frekvenciájú, és nagyon erős hangok okozták, amelyek valószínűleg jelentős mennyiségben a fül-, illetve fejhallgatóból érkeztek. A fiatalember problémája nem egyedi, sőt, egyre általánosabb jelenség – idézi a cikk Pan Taót, a Pekingi Egyetem hármas számú klinikájának doktorát.

Az orvos elmondása szerint az osztályukra átlagosan naponta tíz új beteg érkezik hasonló panaszokkal. “Az ilyen esetek száma jelentősen megnőtt az elmúlt években, és ez a probléma egyre jellemzőbb a fiatalok körében” – magyarázta. A doktorokat természetesen érdekelték az okok is, az írás szerint könnyen meg tudták találni az egymástól földrajzilag távol élő, különböző társadalmi hátterű fiatalok problémájának forrását.

Ez pedig a folyamatos és hangos zenehallgatás, illetőleg mobiltelefon használat volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a Föld 1,1 milliárd tinédzsere és fiatal felnőtt lakója van kitéve a különböző zenelejátszó eszközök és a mobiltelefonok okozta halláskárosodásnak.

Öt tipp, hogyan előzzük meg a halláskárosodást a tizenéveseknél.

1. Használjon olyan kiváló minőségű fülhallgatót, amely hatékonyabban továbbítja a mély hangzást, vagy inkább fejhallgatót használjon, mely a fülkagylót zárja le és nem csak a hallójáratot.

2. Kövesse a 60/60 szabályt: kevesebb, mint 60 perc zenehallgatásnál a maximális hangerő nem haladhatja meg a 60dB-t. Az iPod-nál az ideális hangerő beállítható.

3. Amikor a környezetben mások is hallják a fülhallgatókon hallgatott zenét az már túl hangos.

4. Ügyeljen arra, hogy szünetet tartson a zene hallgatása közben, és ne aludjon el, miközben a fülhallgatón hallgatja a zenét.

5. A koncerten, sporteseményen, zajos környezetben mindig viseljen zajvédő füldugót.

A közepes és magas jövedelmű országokban élő 12-35 év közötti emberek egészségügyi adatait elemezve arra jutottak, hogy

az érintettek nagyjából felét veszélyeztetik a saját lejátszóeszközeik a már nem biztonságos mértékű hanghatás miatt,

illetve 40 százalékukat a túlságosan hangos események, programok, koncertek. A kutatások szerint a fül számára biztonságos zajszint függ a hang intenzitásától, vagyis az erejétől, a frekvenciájától és a kitettség hosszától. Amennyiben ez nagyon hangos, rendszeres és hosszú idejű, véglegesen károsíthatják a fülben található receptorokat.

Fotó: Shutterstock

Gondot okoz az is, hogy a probléma megítélése széles körben eltér más érzékszervek károsodásának értékelésétől. Míg a többség a látás csökkenését komolyan veszi, a hallás változását már nem értékeli úgy. Az egyetemi kórház doktora ehhez hozzátette azt is, hogy

a dolgot azért bagatellizálják el sokan, mert a magas frekvenciatartományokat érinti, ami a mindennapokban, mondjuk a beszédértésben nem hátráltatja az érintettet.

Sokan éppen ezért nem is fedezik fel időben, pedig a károsodás első pár hónapjában még jelentős részben visszafordítható lenne a hallásvesztés. Azonban sokan csak akkor szereznek róla tudomást, amikor valamilyen más okból kell fülészetre menniük. Mondjuk akkor, amikor már a sok hangos zenehallgatástól folyamatos fülzúgást észlelnek – ilyenkor egy rövid vizsgálattal ki tudják mutatni, milyen frekvenciákra lett érzéketlen a fül – mutat rá a csalad.hu cikke.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!