egy kis extra

2018.01.22. 13:44

Rossz példát mutathatnak a főzőműsorok

 A szakértők különböző televíziós sorozatok 100 epizódját elemezték, figyelve a nem megfelelő konyhai higiéniára.

Forrás: Shutterstock

Fotó: S_Photo

Átlagosan 50 másodpercenként követnek el valamilyen higiéniai hibát a német főzőműsorok főszereplői – állapította meg a német kockázatértékelési intézet (BfR).

Megfigyelték, hogy a szakácsok a főzés során bepiszkított kezüket gyakran csak megtörlik a konyharuhában, majd ujjaikkal sózzák vagy fűszerezik meg az ételt. A leggyakoribb hibák egyike, hogy két munkafolyamat között nem tisztítják meg alaposan a vágódeszkát, és hogy a szakácsok vakarózás, tüsszentés vagy köhögés után nem mosnak kezet – foglalta össze az MTI.

A BfR szerint a televízióban látott nem megfelelő konyhai higiénia nyomot hagy a nézőkben.

„Azok, akik kifogástalan higiéniát mutató főzővideókat néznek, a recept elkészítésekor maguk is kevesebb hibát vétenek, mint azok, akik kevésbé higiénikus műsort láttak”

- emelte ki az intézet jelentése.

Az intézet szerint Németországban évente több mint 100 ezer olyan megbetegedést jelentenek, amelyek valószínűleg baktériumokhoz, vírusokhoz vagy parazitákhoz köthető élelmiszerfertőzésekre vezethetők vissza.

„Ezért kiemelten fontos figyelni a mindennapi konyhai munka során a tisztaságra és higiéniára”

- hívta fel a figyelmet a BfR.

Borítókép: Illusztráció

S_Photo / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!