intelem

2020.11.02. 13:58

Sokba fog kerülni Ausztráliának, ha nem tesz semmit a klímaváltozás ellen

A szakértők becslései szerint az ország GDP-je 6 százalékkal fog csökkenni 2070-re.

Forrás: Shutterstock

Csaknem 3,4 ezer milliárd ausztrál dollárnyi gazdasági veszteséggel és több mint 880 ezer munkahely elvesztésével kell szembenéznie Ausztráliának, ha a következő ötven évben nem tesz hatékony lépéseket a klímaváltozás megfékezéséért – állapították meg szakértők.

A Deloitte Access Economics tanácsadó cég jelentése szerint a kontrollálatlan éghajlatváltozás éves szinten átlagosan 3 százalékkal fogja csökkenteni az ausztrál gazdasági növekedést és nagyjából 310 ezer munkahely elvesztését fogja eredményezni.

A szakértők becslései szerint Ausztrália GDP-je 6 százalékkal fog csökkenni 2070-re.

A hétfőn kiadott jelentés ugyanakkor egy alternatív forgatókönyvet is ismertet, amelyben az ausztrál kormány egyebek között elkötelezi magát a 2050-ig megvalósuló nettó zéró kibocsátás mellett, akárcsak az Európai Unió és Ausztrália számos elsődleges kereskedelmi partnere.

A szakértők szerint amennyiben Ausztrália „a világ többi részével karöltve 1,5 Celsius-fokban korlátozza az átlagos globális felmelegedést”, az 250 ezer új munkahelyet és 680 milliárd dolláros gazdasági növekedést jelenthetne a számára.

Az ausztrál kormány ígéretet tett rá, hogy a következő tíz évben a 2005-ös szinthez képest 26-28 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ám itt az ideje egy hosszabb távú cél meghatározásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!