közel 700 fogvatartott

2018.09.26. 08:06

Sopronkőhidai börtön: az ország legkeményebb büntetés-végrehajtási intézete

Gyilkosok, rablók és informatikai csalók töltik mindennapjaikat a rácsok mögött.

Sopron, 2013. június 10. Egy fogvatartott néz ki zárkájából, az úgynevezett tátikán keresztül a Sopronkõhidai Fegyház és Börtönben 2013. június 10-én. Szabó Máté, az alapvetõ jogok biztosa 2013. május végi jelentésében megállapította, hogy a sopronkõhidai börtön rendkívül zsúfolt, a rabok szûkös zárkákban töltik büntetésüket, kevés a pszichológus, de jó gyakorlat a szabadulás elõtti családi konzultáció. MTI Fotó: Nyikos Péter

Fotó: Nyikos Péter

Horváth Enikő Sára, a Sopronkőhidai fegyház és börtön sajtóreferense az ECHO TV Razzia című műsorában elmondta: 1944-től háromféle fogvatartott tartózkodott itt. A fegyencek mellett, a védőőrizetesek és a politikai foglyok. Akkoriban itt volt Jávor Pál, Krúdy Gyula, Bajcsy-Zsilinszky Endre, akit 1944. decemberében itt is végeztek ki.

Ma közel 700 fogvatartottat őriznek itt.

Soczó László parancsnok:

Törekszünk arra, hogy szigorúbbak legyünk, szigorúbb legyen az intézet, a fogvatartottak mindennapjait jogszerű, szakszerű biztonságos fogvatartással úgy biztosítsuk, hogy

zéró toleranciát alkalmazzunk a fegyelmi cselekmények elkövetőivel szemben.

Nincs illúziónk, mert utópia lenne azt gondolni, nem lesznek olyan fogvatartottak, akik nem valami csibészségen törik a fejüket, mert ilyen mindig volt, van és lesz.

A parancsnok elmondta azt is, hogy

a fogvatartottak és hozzátartozóik rendkívül kreatívak abban, hogyan juttassák be a tiltott tárgyakat.

Például zokniba csomagolják a telefont és bedobják közterületről, amelyet vagy észrevesznek az őrök vagy nem.

Ahogyan az ország legnagyobb börtöneiben, úgy itt is a gazdasági társaságok munkáltatják a fogvatartottakat. Ebben az üzemben varrják a magyar fogvatartottak téli, nyári rabruháját.

Egy férfi, aki neve elhallgatását kérte, a Razzia adásában elmondta milyen informatikai csalást követett el, ami miatt rács mögé került. Az informatikus végzettségű férfi autók tisztára írásával egészítette ki a fizetését. A férfi az így keresett pénzt utazásra, bulikra, drogra, szép autókra költötte. Mindezért hat év kilenc hónap letöltendőt kapott.

A teljes adás:

Borítókép: Egy fogvatartott néz ki zárkájából, az úgynevezett tátikán keresztül a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben 2013. június 10-én.

MTI / Nyikos Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!