jó tudni

2018.12.30. 20:13

Szakértő: nincs olyan pirotechnikai termék, amit kézből kell lőni

A petárda az egész Európai Unióban tiltott.

Budapest, 2018. december 27. Petárda robban fel egy bábú kezében a pirotechnikai eszközök használatának és a szilveszterrel kapcsolatos veszélyekrõl tartott sajtótájékoztató utáni bemutatón a fõváros IX. kerületében, a Rendõrségi Oktatási és Kiképzõ Központ Rendõrségi Szabadidõ- és Sportcentrumban 2018. december 27-én. A sajtótájékoztatót a rendõrség, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság és az Országos Mentõszolgálat rendezte. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Nincs olyan pirotechnikai termék, amit kézből kell lőni – hívta fel a figyelmet Tóth Ferenc, a NUVU Kft. ügyvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Minden pirotechnikai eszközre igaz, hogy a terméket indításakor nem szabad kézbe fogni. Azokat a földről, rögzítve kell kilőni.

Elmondta, a tűzijátékok közül az 1-es és a 2-es osztályba sorolt pirotechnikai eszközöket magánterületen bármikor lehet használni.

Szilveszterkor közterületen is lehet tűzijátékozni és a 3-as kategóriába sorolt pirotechnikai eszközök is használhatók.

Petárdázni viszont semmikor sem lehet. Ennek több oka van, egyrészt hogy a petárda egy veszélyes eszköz. Tipikusan sérülést okoz például, amikor egyszerre több petárdát próbálnak meggyújtani.

A petárda az egész Európai Unióban tiltott, így azt jellemzően harmadik országból csempészik be – mondta a kft. ügyvezetője.

Borítókép: Petárda robban fel egy bábú kezében a pirotechnikai eszközök használatának és a szilveszterrel kapcsolatos veszélyekről tartott sajtótájékoztató utáni bemutatón a főváros IX. kerületében, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrségi Szabadidő- és Sportcentrumban 2018. december 27-én. A sajtótájékoztatót a rendőrség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Mentőszolgálat rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!