praktikák

2021.04.29. 11:55

Tanácsok és tippek az allergiás időszakra

Nézze meg, mi segít tavasszal.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az allergén pollenek aktuális időszakában inkább tartsa zárva az ablakokat a lakásban, szellőztetéshez pedig semmiképpen se a reggel öt és tíz óra közötti időszakot válassza, a pollenkoncentráció ugyanis ekkor a legmagasabb. Érdemes a szellőztetést és a lakás levegőjének hűtését egyaránt légkondicionáló segítségével megoldani. A készülékek használata során mindig ügyeljen azok tisztán tartására, a szűrőket és légcsöveket tisztítsa rendszeresen – írja a Vasárnap Reggel.

Hogy tudjon aludni

Allergiások számára ajánlott az esténkénti hajmosás, így megelőzhető, hogy az éjszaka folyamán a hajról a párnára tapadt polleneket lélegezzen be az érintett. Ez okból nyáron érdemes nem a szabadban teregetni, a frissen mosott ruhákon ugyanis könnyen megtapadnak a pollenek.

Tartsa tisztán a kocsiját!

Autózás közben ne húzza le az ablakokat, és használja a belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezést rendszeresen tisztítsa, és ne feledkezzen meg a szűrő időközönkénti cseréjéről sem. Vonaton, buszon üljön a menetiránynak háttal, hogy a huzat ne az arcába hordja a polleneket.

A sport segít

A mozgás hasznos az allergiásoknak, de tudni kell, hogy a magas pollenszám fizikai terhelés hatására rohamot provokálhat. Allergiás asztma esetén különösen jótékony hatású lehet a rendszeres úszás, melynek segítségével az állóképességen túl a nyugalmi légzésfunkció is javítható.

Mi legyen a kertben?

A pollenallergiásoknak érdemes olyan növényeket ültetni, melyek pollenkibocsátása alacsony – ilyen például a begónia, a dália, a százszorszép, a rózsa, a petúnia, a tulipán, a nárcisz, az írisz és a liliom. Azok a növények, amelyeknek a pollenkibocsátása magas, jelentősen fokozhatják az allergiás tüneteket.

Legyen nyugodt a pihenés!

Bár a lehető legjobb egy tengerparti úti cél lenne, a jelenlegi helyzetben erre sajnos nincs esély. A legkevesebb tünetre a hegyekben számíthat, magas helyeken ugyanis nem él meg a parlagfű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!