Ne hagyjuk szó nélkül!

2020.05.03. 12:30

Természetvédelmi károkkal jár a költési időszakban végzett fa- és bokorkivágások

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek, valamint az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Forrás: Shutterstock

Mint írják, a fa- és bokroskivágások védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozzák.

Az MME ezért arra kéri a lakosságot, hogy

amennyiben nagyobb területen észlelnek fa- és bokroskivágásokat, értesítsék a hatóságokat.

Készítsenek fotót telefonjukkal, valamint küldjenek tájékoztató emailt a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vagy a hivatal központi címére.

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődik a fészeképítéssel.

A tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban.

A tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozzák. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is – hangsúlyozzák a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!