Szépségápolási tippek

2020.09.30. 12:47

Tinigondok 30 felett? Mutatjuk, mit tehet ellenük

Bár legtöbbször nosztalgiával gondolunk vissza a tinédzseréveinkre, egyvalamit biztosan nem sírunk vissza: az életünket megkeserítő pattanásokat. Ezért is felettébb bosszantó, hogy a piros, gyulladt dudorok, amelyekről azt gondoltuk, végleg búcsút intettünk nekik, olykor később is előbújnak – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Forrás: Shutterstock

A bőrt elcsúfító pattanások megjelenését szinte rémálomként éljük meg, pedig ezek a felnőttek többségénél megjelennek. Külső és belső okokra egyaránt visszavezethetők – lássuk a leggyakoribbakat!

Telefon

Most őszintén: milyen gyakran tisztítja a mobilját? A telefonon rengeteg a piszok és a kórokozó, magától értetődő tehát, hogy a bőrhöz érve a halántékon, a fül mellett és az állon a pórusok begyulladását okozhatja. Tehát rendszeresen törölje át a felületét speciális tisztítókendővel, és szokjon le arról, hogy folyton az arcához nyúl: a kezéről szintén sok szennyeződés kerül a bőrre.

Bőr- és hajápolási termékek

Talán még nem gondolt rá, de a samponokat, balzsamokat nem csak a hajszálakról kell alaposan leöblíteni. Ezek a termékek ugyanis végigfolynak a nyakon, a háton, maradékuk pedig szintén a pórusok eltömődését okozhatja. A bőrtípusnak nem megfelelő, zsíros, gazdag krémezés, a vastag alapozóréteg, illetve a régi, baktériumokkal fertőzött sminkszerek mind-mind hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához.

Az arc „túlmosása”

A zsíros, problémás bőrrel rendelkezők hajlamosak arra, hogy túlzásba vigyék a bőrápolást. Naponta többször áttörlik az arcukat erős tonikkal, hetente többször használnak arcradírt azért, hogy a fénylő réteget és a túlzott faggyútermelést csökkentsék. Ezzel viszont azt kockáztatják, hogy a bőr dehidratálttá válik, és védekezésképpen még több faggyút termel. Elég a napi kétszeri gyengéd tisztítás és a heti egyszeri radírozás, ezek mellett az egyes bőrtípusra kifejlesztett szalicil- vagy gyümölcssavas termékek (például ecsetelők) alkalmazása javasolt.

Izzadás

Nem maga az izzadás okozza a pattanásokat, hanem az, ha mondjuk egy kiadós edzés vagy futás után nem cseréli le az összeizzadt ruhát, a verejték ugyanis kiváló táptalaj a baktériumoknak. Annak érdekében, hogy a nyakat, a hátat és a mellkast ne csúfítsák el gyulladt, piros pöttyök, legjobb jól szellőző ruhát viselni, edzés közben egy tiszta törölközővel letörölni az izzadtságot, utána pedig hajat mosni, zuhanyozni.

Hormonok

A női szervezet hormonális ciklusa miatt sokan tapasztalják, hogy a menstruációt megelőző napokban „kirügyeznek”. Ilyenkor emésztési problémák is jelentkezhetnek, a salaktalanítási nehézségek pedig csak tovább terhelik a bőrt. Főleg az állon és az állcsont vonalán jellemzőek a premenstruációs szindróma (pms) során előbújó pattanások. Az ovuláció környékén szintén felerősödhet a jelenség, ilyenkor a progeszteron hormon szintjének megugrása stimulálja a faggyútermelést. A jelenség a terhesség alatt, illetve a fogamzásgátló tabletta elhagyása után is jelentkezhet.

Stressz

Aki folyamatosan feszült és stresszben él, az ne csodálkozzon a felnőttkori aknékon... Stressz hatására az endokrin rendszer több adrenalin- és kortizolhormont termel, amelyek a bőr gyulladásait okozhatják. Emiatt van az, hogy az élet nagy döntéseit, a munkabeli határidőket, a jelentős változásokat gyakran kíséri egy-egy nagyobb dudor.

Gének

Bár pattanások kialakulásáért felelős gén nem létezik, a genetikai adottságok mégiscsak sokféle módon szerepet játszhatnak a megjelenésükben. Az, hogy a szervezete hogyan reagál a hormonális változásokra, a stresszhelyzetekre, milyen az immunrendszer állapota, nagyban függ az örökölt génállománytól.

Nem múlik?

Mindenképp keressen fel szakorvost, ha a bőrproblémák állandósulnak, ugyanis betegségek (emésztési zavarok, laktózérzékenység, inzulinrezisztencia) kísérői is lehetnek a kellemetlen tünetek.

Kinyomni lehet?

Semmiképp sem szabad hozzányúlni ahhoz a pattanáshoz, amelyik még nem érett meg, vagyis nem fehér a közepe, különben az összegyűlt faggyú nem távozik, hanem csak lejjebb jut a bőrbe, és az még jobban begyullad. A fehér közepűre legjobb forró vízbe mártott, majd kicsavart pamutkendőt fektetni, megvárni, amíg kihűl, és csak ekkor kiüríteni a pattanás tartalmát óvatos nyomással, anélkül, hogy sebet ejtene a bőrön.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!