régen és ma

2018.01.18. 17:59

Fedezze fel újra a puliszkát!

Olcsó, kiadós és egészséges – még mindig nem lehet vele hibázni.

Napjainkban egyre többen felfedezik a korábban a szegények eledelének tartott polentát, más néven puliszkát. Fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara a lisztérzékenyek körében is népszerű. Laktat, egészséges és változatosan elkészíthető – nemcsak köretnek vagy főételnek, hanem snacknek és süteménynek is kiváló. A Mindmegette cikkéből mindent megtudhat, amit a puliszkáról tudni érdemes.

DARÁBÓL VAGY LISZTBŐL?

Vágható keménységű polentás ételhez kukoricadarát vegyen, krémesen lágyakhoz finomabbra őrölt kukoricalisztet használjon.

MENNYI KELL EGY FŐRE?

A polenta már kis mennyiségben eltelít. Főételnél személyenként elegendő kb. 8 dkg, köretnél 5 dkg kukoricadara vagy -liszt.

FOLYADÉKARÁNYOK

A finomra őrölt kukoricaliszthez négyszeres mennyiségű folyadékot adjon. A nagyobb szemű dara ennél valamivel többet felvesz. A főzéshez megfelel a sima víz is, de a zöldségleves-alaplétől ízesebb, a tejtől pedig selymesebb lesz a polenta.

FŐZÉSI IDŐ

Elmúltak már azok az idők, amikor a lobogó vízbe szórt kukoricadarát legalább egy órát kellett keverni! A ma kapható instant polenták előfőzött kukoricalisztet tartalmaznak, amelyekből megerőltető munka nélkül 20 perc (vagy terméktől függően még rövidebb idő) alatt elkészül az aranysárga kása. Közben ne hagyja abba a keverést, mert a polenta egy szempillantás alatt odakozmál.

EZT KÉSZÍTSE EL ALAPNAK!

4 adaghoz forraljon fel 8 dl zöldségleves-alaplét 4 dl tejjel együtt, majd keverés közben lassan szórjon bele 30 dkg finom kukoricadarát. Ezután gyenge tűzön folyamatosan kevergesse 20 percig (vagy a kukoricadara csomagolásán feltüntetett ideig). Végül tetszés szerint dolgozzon bele 10 dkg reszelt parmezánt és 2 ek vajat, majd ízesítse sóval, borssal.

PIRÍTSA MEG SERPENYŐBEN!

A kihűlt polenta jól szeletelhető, illetve szabályos négyzetekre, rombuszokra vagy más alakzatokra vágható. Pirítsa meg ezeket ropogósra felforrósított vajon oldalanként 2-3 perc alatt!

SÜTŐBE VELE!

Töltsön egy nagy adag polentát kikent felfújtformába, szórja meg reszelt sajttal, és tolja a 220 fokra előmelegített sütőben! Kb. 15 perc alatt szépen kérgesre pirul. Nincs felfújtformája? Halmozza a masszát sütőpapírral leterített tepsibe, lapítsa el kerekre, rakja meg tetszőleges feltéttel és süsse 220 fokon kb. 15 percig. Készen is van a polentapizza.

POLENTAPALACSINTA REGGELIRE

Főzzön polentát tejjel, egy csipetnyi sóval és némi cukorral, hagyja hűlni, majd süsse meg amerikai palacsinta méretűre. Végül pakolja meg bogyós gyümölccsel, szórja meg aprított diófélékkel és locsolja meg juharsziruppal. Kell ennél finomabb édes reggeli? Sós változatát joghurttal, zöldfűszeres krémtúróval fogyaszthatja.

POLENTATORTA DESSZERTNEK

Édesítse a polentát cukorral, esetleg gazdagítsa őrölt mandulával, süsse meg torta- vagy őzgerincformában és díszítse gyümölccsel vagy vonja be mázzal. Szaftosabb lesz, ha sütés után megszurkálja és megöntözi sziruppal.

KÖRETKÉNT SEM MELLÉKES

Unja a krumplit, a rizst, a tésztát? A polenta remek választás paradicsomszószhoz, darált húsos fogásokhoz, zöldséges és gombás ragukhoz vagy halhoz.

TÚL HÍG LETT?

Besűrűsödik és jól lehet vágni, ha előbb szobahőmérsékleten hűlni hagyja, majd beteszi a hűtőbe. Legközelebb durvább szemcséjű kukoricaliszttel vagy finom kukoricadarával készítse.

HOGYAN SZELETELJE?

Éles kést használjon, és minden vágás után öblítse le a pengét hideg vízzel. A polentát a tortalapokhoz hasonlóan konyhai zsineggel is feldarabolhatja.

TÚL SOKAT FŐZÖTT?

A felesleget 2-3 napig eltarthatja a hűtőben, majd feldarabolva megpiríthatja (grill)serpenyőben. Vagy adagonként csomagolja dobozokba a felszeletelt maradékot, és fagyassza le. Felengedés után megpiríthatja vagy grillezheti.

Borítókép: Freestockphotos.biz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!