egészség

2017.10.27. 11:19

Tudta-e a koleszterinről?

Mit befolyásol, segít-e csökkentésében a fogyás?

Sokat hallani a magas koleszterinszint veszélyeiről, de tudja-e igazából, hogy mit is lehet tenni ellene? Most négy fontos dolgot árulunk el a témában.

1. Mit befolyásol?

A magas koleszterinszint az érelmeszesedés, valamint az ennek következtében kialakuló szív- és érrendszeri katasztrófák (pl. szívinfarktus, szélütés) egyik rizikófaktora, éppen ezért e betegségek megelőzése érdekében szükség van a vérzsírszint csökkentésére.

2. Van értelme a fogyásnak?

A normál testsúly elérése és megtartása a szív- és érrendszer épségének megóvása érdekében elsőrangú fontossággal bír. A testsúlycsökkentés mindig hosszú távú feladat kell, hogy legyen.

3. Telített és telítetlen: melyik mit jelent?

A táplálékkal bevitt zsír fajtája befolyásolja a koleszterinszintet. Léteznek telített zsírsavak, és egyszer, illetve többször telítetlen zsírsavak. Előbbiek emelik a koleszterint, s főleg az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg.

A telítetlen zsírsavak legjobb forrásai a növényi olajok, valamint a különböző halfélék; utóbbiakból hazánkban sajnos nagyon keveset eszünk.

4. Mit lehet enni?

A rostban, zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend sokat segít, ha valakinek magas a koleszterinje. Zsír helyett olajjal süssön-főzzön, kerülje a zsíros húsokat, az ömlesztett sajtokat, a vajat, a tejfölt, a tejszínt, a zsíros tejet és a tojást. A húsok közül a hal és a szárnyasok fogyasztása ajánlott, de ezeket is bőr nélkül egye.

Borítókép: Marius Pirvu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!