túra a múltba

2019.08.12. 09:44

Új függőhídon keresztül juthatunk el Artúr király várába

Az Angliában található Tintagel vár a középkori legendák szerelmeseinek kedvelt helye. A napokban adták át a függőhidat, amely az Artúr király és a kerekasztal lovagjainak történetét felelevenítő romokhoz vezet.

Tintagel Castle on Tintagel Island, Cornwall, England, United Kingdom, Europe

Forrás: AFP

Fotó: Michael Runkel

A csupasport.hu arról ír, hogy az English Heritage, azaz a Brit örökség egyik legnépszerűbb látványossága a Tintagel vár, amely a szigetország alsó, délnyugati megyéjében, Cornwallban található.

Tintagel az Atlanti-óceán partján fekvő falu, amelyet a várhoz kapcsolható Artúr király és a kerekasztal lovagjainak története miatt évente negyedmillió turista keres fel.

Az épületet a 12. században emelték, az 1930-as években végzett ásatások nyomán előkerült egy magas rangú kelta monostor, egy fejedelmi erődítmény vagy kereskedelmi település, ami az V. vagy a VI. századból származik, rögtön a rómaiak kivonulását követő időből.

1998-ban találtak továbbá egy korabeli települést, amelyet Artúr kövének hívnak, és újabb adalékul szolgált Tintagel Artúr-kori legendájához.

A hely eddig is népszerű volt a turisták körében, megközelítése azonban nem volt egyszerű.

A vár megnézéséhez egy félszigetre kell átkelni, ahová 148 lépcsőfok vezet át. Az út meglehetősen keskeny, sorok torlódnak fel, előfordul, hogy egy órába telik az átkelés. A problémát brit mérnökök szó szerint áthidalták,

egy 2,5 méter széles, 60 méterrel az óceán felett átívelő függőhidat építettek, amely nemcsak meggyorsítja az átkelést, de lenyűgöző panorámával ajándékozza meg a rajta átkelőket.

A híd sétafelülete 70 méter, tölgyfából készült, hogy minél jobban passzoljon a hely történelmi jelentőségéhez. Különlegessége, hogy a közepe nem ér teljesen össze, van egy néhány centiméteres hasadék, amitől az embernek olyan érzése lehet, mintha a híd épp összeomlani készülne.

A híd készítésének folyamatát az alábbi videó mutatja be:

A várromokhoz vezető régi lépcsősort és fahidat pedig itt lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=H6czLfXMS6U

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!