fantasztikus hír

2019.10.02. 10:02

Varga Csaba 7250 méteren van

A kettes táborból (6600 m) többen is a levonulás mellett döntöttek a rossz körülmények miatt, de a magyar hegymászó a nehézségek ellenére megpróbálkozik feljebb haladni a hármas tábor (7400 m) felé.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A hegymászó támogatója, a Kalifa Facebook-bejegyzésben osztotta meg a jó hírt.

„Nagyon megörültünk, amikor Varga Csaba barátunk az egész napos hallgatás után magyar idő szerint 16 órakor végre bejelentkezett, ráadásul remek hírekkel, jól van és minden nehézség ellenére 7250 méteres magasságig haladt előre” – írják a posztban.

Hozzáteszik, hogy hatalmas meglepetésként érte őket a hír, ugyanis a Dhaulagiri megmászásával próbálkozó spanyol Sergi Mingote háttércsapatától azt a hírt kapták még a kora délutáni órákban, hogy a kettes táborból (6600 m) többen is a levonulás mellett döntöttek és a rossz körülmények miatt senki nem indult tovább a hármas tábor (7400 m) felé.

Spanyol hegymászók arról is beszámoltak, hogy a rengeteg szűz hó óriási terhet ró a mászókra, a nyomtaposás felemészti az erejüket, így azok, akik kitartottak és próbálkoznak még a csúcstámadással, közösen fognak felfelé indulni.

„Ezt írta felül Varga Csaba, amikor 7250 méterről küldött GPS jelet – majd rövid beszélgetés során vázolta a mai nap történteket. Csaba egy angol mászó és pár erős kötélrögzítő serpa társaságában úgy döntött, hogy nem vár tovább és a nehézségek ellenére megpróbálkozik feljebb haladni. Együtt építették az utat, hiszen az őszi szezonban még senki nem járt olyan magasan, mint maroknyi csapatuk” – áll a posztban.

„Jól érzem magam, vannak még erőtartalékaim, ezért legtöbbször én mentem elől, vállaltam a nyomtaposást” – mondta Csaba, aki azt is hozzátette, hogy szeretnék elérni a tényleges 3-as tábort, 7400 méteren és onnan indulnának a csúcsmászás utolsó szakaszára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!