a klímavédelem jegyében

2019.12.07. 08:41

Véget vetnek a száguldozásnak a német sztrádákon

Sebességkorlátozás jön a német autópályákon.

Forrás: Shutterstock

Merész klímavédelmi vállalásainak teljesítése érdekében a német kormány az üzemanyagok adótartalmának jelentős növelését, az ingázók támogatásának megvonását, az e-mobilitás népszerűsítését, valamint 120 km/órás sebességkorlátozás bevezetését tervezi az autópályákon. A holland miniszterelnök már bejelentette, hogy márciustól 100 km/órára korlátozzák a sebességhatárt az autópályákon – írja a V4NA.

Németország 2030-ig 55 százalékkal kívánja csökkenteni károsanyag-kibocsátását, ezért a szövetségi kormány drasztikus változtatások bevezetésére készül a gépjárműforgalomban. A német kormány megszüntetné a gépjárművel ingázók, illetve a céges autók adótámogatását. Emelni fogják a fosszilis üzemanyagok adótartalmát (a benzinét 47, a gázolajét 70 eurócenttel), az autópályákon pedig 120 km/órás sebességlimitet vezetnek be – tudta meg a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivataltól származó titkos tervezetből a Süddeutsche Zeitung (SZ).

A német autópályák sajátossága, hogy jelentős részükön eddig nem volt sebességkorlátozás, ezért világszerte csodálattal tekintettek rájuk az autósok. A német parlament szeptemberben nagy többséggel (498:126 arányban) leszavazta egy zöldpárti képviselő, Cem Özdemir javaslatát, aki 130 km/órás sebességkorlátozás bevezetését szorgalmazta az autópályákon. A Környezetvédelmi Hivatal azonban most még drasztikusabb, 120 km/órás limit bevezetésére készül – tudta meg az SZ.

A hivatal azzal magyarázza a lépést, hogy a gazdaság összes ágazata közül a közlekedés karbonlábnyoma a legnagyobb. Míg a mezőgazdaságban és az építőiparban 1990 óta csökkent a károsanyag-kibocsátás, a közlekedésé stagnál: nőtt az autók száma, a közúti árufuvarozás és a repülőjáratok száma. A német kormány 2030-ig 98 millió tonnára akarja csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, ami jelenleg több mint 160 millió tonnát tesz ki.

A holland kormány novemberben döntött arról, hogy az EU-ban általános 130-ról 100 km/órára csökkenti a maximális sebességet az autópályákon.

De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u gaat waarschijnlijk tussen 12 en 16 maart 2020 in https://t.co/FCnG4Vc1P4 " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#BNR

A korlátozás március közepétől lép életbe, egyelőre reggel 7 óra és este 6 óra között. Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a döntés elsősorban a nitrogénszennyezés csökkentését szolgálja. Hozzátette: a fő holland iparvárosok, Amszterdam, Hága, Rotterdam és Utrecht környékén további szigorítások várhatóak a gépjármű-forgalomban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!