Szív küldi

2019.03.03. 13:40

Virággal lepne meg valakit? Ezekre érdemes figyelni

A virágok évszázadok óta szavak nélkül üzennek – bár ennek a jelrendszernek a megtanulása és megértése nem egy egyszerű feladat.

Forrás: Shutterstock

A virágok jelentéstörténetének több ezer éves múltja van – áll a Bors cikkében. Mint írják, már a Bibliában vagy a görög és római mitológiában egyértelmű utalások találhatók a virágok kódolt üzeneteire. A cikk szerint költők, zeneszerzők és festők szimbólumként használták alkotásaikban, és a népi hímzések, a népdalok, -mesék, -balladák virágmotívumai is fontos jelentést hordoztak.

Bibliai utalások

A liliom az egyetlen virág, amit Krisztus nevén nevez az Újszövetségben. A tisztaság szimbólumaként Máriához és a szentekhez társítható. De a gondviselést is jelképezi.

Az írisz mint a megígért szövetség jele szerepel a bűnbeesés ábrázolásain, az Ó- és Újszövetséget összekötő Keresztelő János mellett, miközben kard alakú levelei Mária hét fájdalmát testesítik meg.

A kakukkfű a keresztények számára szintén Mária-szimbólum.

Mint azt a Bors felidézi, a virágnyelv első ismert dokumentuma a 17. századi Konstantinápolyból származik. A törökök speciális jelrendszert alakítottak ki, amellyel bármilyen üzenetet képesek voltak tolmácsolni. A virágok nemcsak szerelmes vallomásokat mondtak el átadójuk helyett: államfők, politikusok és kémek is használták a virágokat a titkos üzenetek közvetítésére – írják.

A portál cikke szerint titkos szerelmi üzenetre a 18. században kezdték használni a virágokat, ugyanis az erényes középkorban a nők és férfiak közeledése nem volt olyan egyszerű, mint manapság. Ha egy férfinak megtetszett egy hölgy, nem volt túl sok lehetősége arra, hogy érzelmeit kinyilvánítsa szíve választottja felé. A lányokat a szülők szigorúan őrizték, a házból is csak kísérettel léphettek ki. A virágok viszont szavak nélkül beszéltek.

Fotó: Shutterstock

Lady Mary Wortley Montagu a 18. század elején keleten járva bejutott egy hárembe, és 1763-ban Levelek a Keletről címmel megjelent írásában részletesen beszámolt arról, miként szokás virágok útján kommunikálni. Írása nagy lendületet adott a nyugati virágajándékozási divatnak is. 1818-ban készült el az első virágnyelvszótár, amely több mint nyolcszáz növény jelentését írta le – ismerteti a cikk.

Nőnapi üzenetek

Vannak virágok, amelyeknél a színnek külön jelentése van.

Ambrózia: a viszonzott szerelem jelképe.

Amarillisz: azt jelenti, büszke a nőre, a vele való ismeretség érték a számára.

Borostyán: a házastársi szerelem, a hűség, a barátság jelképe.

Dália: elegancia, magasztosság. Dáliacsokrot kapni változékony érzelmeket jelöl, ezért esküvői csokorba nem szerencsés választás, mert azt mutatja, a menyasszony vélekedése megváltozhat.

Frézia: mindig megbízhat az ajándékozóban.

Gyöngyvirág: megbecsülést, tisztességes szándékot jelent.

Hóvirág: jelképezi a reményt és a tisztaságot.

Ibolya: szerénység. A fehér a boldogságot és a megújulást jelenti, a kék pedig a hála virága.

Írisz: a remény virága.

Jázmin: a kedvességé.

Kardvirág: az erő, a gyönyörűség virága. Esküvői csokorban fiú születését segíti, és a férfi teljesítményét javítja majd az ágyban.

Liliom: a tisztaság és az ártatlanság szimbóluma, a fehér egyértelműen a szüzesség, tisztaság, méltóság kifejezése.

Margaréta: az ártatlanság, finomság, tisztaság, őszinteség virága.

Nefelejcs: az igaz szerelem virága, beszélő nevével figyelmeztet az emlékezésre.

Orchidea: annak adják, akinek a mű­veltségét és a tudását nagyra becsü­lik és a kifinomult ízléséről már meggyőződtek.

Orgona: ha valaki fehéret ajándékoz, azt üzeni: szeressük egymást! A lilához a szívem már a tiéd köthető.

Rózsa: a szerelem virága. Egy szálat ajándékozni az egyértelmű szerelem jelképe, míg csokorban adni az áhított szerelemé, száz szál pedig a mindent felperzselő, olthatatlan vágyódás jelképe. A fehér jelképezi a szerelmet, a megbecsülést és a tisztaságot, de a szülői szeretetet is. A rózsaszín a tökéletes boldogság. A sárga a lanyha érzelmeket is jelentheti, de barátoknak bátran ajándékozható. A vörös a birtokló szerelem, a szenvedély virága. Rózsa tövis nélkül – szerelem első látásra.

Szegfű: a szeszélyesség és a komoly szere­lem virága.

Tulipán: a lángoló érzelmek és a nőiesség jelképe.

Az átadás illemtana

Ha egy szál rózsát adunk, az hosszú szárú legyen. Ha a virágot selyempapírba csomagoltattuk, azt illik az átadás előtt levenni. Tíz szál alatt páratlan számú szálból köttessünk csokrot, tíz szál felett már mindegy. Ne ajándékozzunk kaktuszt a bará­tainknak, szerelmünknek, mert elvágja a kapcsolatot!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!