Romolhat az állapot

2017.07.12. 06:00

Visszérveszély: nyáron jobban oda kell figyelni!

A visszérbetegség nemcsak esztétikai szempontból okozhat problémát, de komoly egészségügyi kockázattal is jár. Ma Magyarországon ez számít a leggyakoribb betegségnek, súlyos szövődményei lehetnek, mégis sok esetben kezeletlen marad. Az aktív népesség 35 százalékát, a nyugdíjaskorúaknak több mint a felét érinti.

A visszérbetegség az aktív népesség 35 százalékát, a nyugdíjaskorúaknak pedig több mint a felét érinti – írta az MTI a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság adataira hivatkozva. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyári melegben fokozódnak a kínzó visszeres panaszok az év hűvösebb időszakaihoz képest.

A hőségben az erek kitágulnak, ennek következtében a vérkeringés lassul és még nagyobb pangás keletkezik a vérerekben. Ez a panaszok fokozódásához vezethet, rosszabb esetben pedig szövődményekkel is járhat, aminek következtében elkerülhetetlenné válhat a visszérműtét – figyelmeztet az erkezeles.hu. A nagy nyári melegben a szervezet folyadékszükséglete is jelentősen megnő, és ha ezt nem pótolja az érintett, az tovább ronthatja a panaszokat.

Becslések szerint a lakosság 30-35 százalékának vannak vénás betegségre utaló panaszai (lábfájdalom, nehézláb-érzés, lábfeszülés, lábikra­görcs), akár látható elváltozások nélkül. A látható tüneteket – visszértágulat, bokaödéma, bőrtünet – hordozó betegek száma ennél is nagyobb.

A visszérbetegség 40 százalékban a férfiakat, 60 százalékban a nőket érinti. A hormonális változások, a fogamzásgátlók szedése és a terhesség miatt szenved több nő ebben a betegségben, mint férfi.

Egy korábbi, a hazai visszérbetegségre vonatkozó felmérés szerint azonban csak minden ötödik érintett fordul vénás betegség miatt orvoshoz. Elsősorban ez a magyarázata annak, hogy a krónikus vénás betegség mint az egyik leggyakoribb népbetegség nagyon sok esetben kezeletlen marad.

A tartós ülő- vagy állómunka, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, a túlsúly, a hormonális változások, a családban előfordult vénás megbetegedések mind-mind kockázati tényezői lehetnek a betegség kialakulásának.

A krónikus vénás betegség megelőzését a rizikófaktorok kiiktatásával kell kezdeni. Fontos az is, hogy már az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz forduljunk, hiszen minél korábban felismerik a lábpanaszok kiváltó okát és minél több beteg kap hatékony kezelést a korai szakaszban vénaerősítő gyógyszerek segítségével, annál inkább meggátolható a betegség előrehaladása és a súlyos szövődmények kialakulása. Okvetlenül számolni kell azzal, hogy olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a fekély vagy a mélyvénás trombózis. A nők gyakran az esztétikai gond miatt is felkeresik az orvost, nemcsak a veszélyek miatt.

Régebben az operáció fájdalmas volt és a felépülési idő is hosszadalmasra nyúlt, de ma már korszerű rádiófrekvenciás­ kezeléssel, műtéttel remekül gyógyítható a betegség, és a gyógyulási idő is csupán néhány nap.

 

Címkék#visszér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!