a nagy túlélő

2017.11.08. 21:10

Zengővárkonyi szelídgesztenye lett idén az Év fája

Zengővárkony „hős” szelídgesztenyéje lett idén az Év fája. A zsűri a fonyódi fehér nyárfáknak ítélte oda a Hős fa címet, az Országos Erdészeti Egyesület pedig a gyulaji odvas hársfának adta különdíját – tájékoztatta az Ökotárs Alapítvány szerdán az MTI-t.

Felidézték: az Ökotárs Alapítvány nyolcadszor rendezte meg az Év fája versenyt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az emberek közvetlen környezetében élő fákra és általában a természet fontosságára, a mindennapi életben betöltött szerepére. A zsűri a nevezett 48 fa közül a nyáron 13-at választott a döntőbe.

Több mint 18 ezer szavazat érkezett a szeptember elejétől október közepéig tartó online versenyben. A zengővárkonyi szelídgesztenye 4088 szavazattal lett első.

Az idei fődíjat elnyerő fa, Zengővárkony „hős” szelídgesztenyéje egy 300 éves túlélő, amely a helyiek számára a folytonosság jelképe. A település ismert ősi szelídgesztenyéséről, amely körbeöleli a 400 lakosú Baranya megyei falut. A helyieknek a gesztenye biztosította a gyarapodást, ezért féltve őrizték, ápolták fáikat. A századok során a fa kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek – írta az alapítvány.

A fonyódi fehér nyárfák a parti ligetek fái közül megmaradt két példány. A korábbi községi strandot díszítő méteres átmérőjű fák az árnyat adó, forróságot enyhítő és a jellegzetes balatoni látképet nyújtó vízparti ligeterdő részei voltak. Tavasszal a déli parti vasút biztonságára hivatkozva hatalmas fairtást végeztek, száznál is több fát vágtak ki a másfél kilométeres fonyódi partszakaszon. Mindössze kettő maradt belőlük – olvasható a közleményben.

A zengővárkonyi szelídgesztenye részt vesz majd a jövő év eleji európai versenyben is, amelynek győztese az Európai év fája címet kapja. Várhatóan február 1. és 28. között lehet majd szavazni a magyar jelöltre. A versenyt 2011 óta háromszor is magyar fa nyerte meg, két alkalommal pedig második helyezést ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!