ElpáH(E)OLó

2009.04.23. 16:04

Házirend

Elmés mondás: ha kinyitsz egy ablakot, ne csodálkozz, ha bekiabálnak rajta. Nos, nem csodálkozunk. Ellenben azt cseppet sem szeretjük - mint ahogy senki sem szereti - ha féltéglákat dobálnak be azon a bizonyos ablakon. Vagy bármi mást.

HEOL

Félre a metaforákkal: az utóbbi időben megszaporodott kritikán aluli felhasználói magatartásformák okán álljon itt egy rövidke "házirend", néhány alapvetés, szabály és magyarázat. A moderálási alapelveket erősítendő. A szabályok betartása kötelező.


A legfontosabb: minden látogatói megnyilvánulásért maga a látogató viseli a teljeskörű felelősséget.
Büntetőjogi felelősséggel tartozik a hozzászólásaiért, és ez alól nem menti fel a látszólagos "arctalanság". A szabad véleménynyilvánításra elsősorban azok hivatkoznak előszeretetettel, akik jogilag és/vagy erkölcsileg kifogásolható kommenteket próbálnak közzétenni. A szólás szabadsága jog, amivel élni kell, visszaélni tilos.

A hozzászólásokról:

1., A cikkekhez alapesetben csak regisztrált és belépett felhasználók szólhatnak hozzá.
A regisztráció két percet vesz igénybe, utána sokkal kényelmesebben használható az oldal. Akinek két percet nem ér meg, hogy a közösség megbecsült tagja lehessen, az vélhetően kicsit sem akar a közösség megbecsült tagja lenni.

2., A durva, mocskolódó, más kommentelőt, vagy harmadik személyt, szervezetet ócsárló, alpári, öncélúan trágár, értelmetlen veszekedést generálni szándékozó hozzászólásokat töröljük.
A jóízlés kevésbé megengedő, mint a jog.

3., A kifogásolható kommentek jelzésére való a "jelentem a moderátornak" gomb. Ne válaszoljon nyilvánvaló "flém" üzenetekre.
Egy bolond százat csinál. A jó eséllyel törlésre kerülő kommentekre ne válaszoljon, mert a válaszokat is töröljük.

3., Törölt hozzászólás visszamásolása főbenjáró bűn. Ha figyelmeztetés ellenére is visszamásolja, regisztrációját felfüggesztjük, akár végleg.
A moderátor is ember. Ha nem ért egyet a döntésével, két dolgot tehet: újrafogalmazza mondandóját, úgy, hogy beleférjen az alapvető normákba. Vagy: írjon e-mailt a moderátornak, aki segít Önnek újrafogalmazni. Kommentben a moderálást és a moderátort emlegetni tilos. Egy e-mail címről egy regisztráció végezhető el. Felfüggesztett cím nem törlődik az adatbázisból.

4., Ha idézetet helyez el kommentben, egy-két mondatnál több ne legyen. Ha bővebb az idézendő szöveg, akkor a forrásra mutató linket illessze be.
A kilométernyi "hozzászólások" - gyakran más szájtokról egy az egyben bemásolt cikkek - teljesen fölöslegesen dagasztják a topikokat. A kommentelők elsősorban az Ön véleményére, saját gondolataira kíváncsiak, és csak másodsorban olvasmányélményeire. Ezeket viszont ne tukmálja rájuk, elég, ha megadja nekik a lehetőséget, hogy ha akarják, ők is elolvassák.

5., Ugyanazt a szöveget kettőnél több cikkhez bemásolni hozzászólásként illetlenség, háromnál többhöz hiba.
A moderátor nem akarja eldönteni, hogy Ön melyik cikknél látná viszont legszívesebben a sokszor bekopizott szöveget, ezért mindenhonnan törli.

6., Termékek, internetes portálok, szervezetek egyértelmű reklámozását SPAM-nek tekintjük.
Ha az adott szájton érdekes - és a topichoz illeszkedő - tartalmat talál, és azt linkkel, esetleg rövid összefoglalóval a többiek figyelmébe ajánlja, azért köszönet jár. Ha csak url-eket küld, pláne, ha sokat és sokszor, azért törlés jár. Közérdekű linket ajánlhat a linkgyűjteménybe.

7., A szerkesztőséggel való kapcsolattartásra a [email protected] e-mail címet tartjuk fenn. Minden panaszt, észrevételt, kérdést és kérést ide várunk.
Gondoljon arra, hogy vendégségben van. Önt védi a vendégjog, de azért a lábát - csizmástul - ne tegye az asztalra, és ne köpködje szét a szotyolahéjat. Szerkesztőségi kapcsolattartásra a hírküldő űrlap is használható - ezesetben ne feledje el megadni e-mail címét!

7.1 Néhány ráadás:
- A Csupa nagybetűs írásmód ordibálásnak számít. A "hangerő" nem egyenesen arányos az igazságtartalommal
- Mások helyesírási/gépelési hibáit kritizálni illetlenség, és nagyfokú tapasztalatlanságra vall.
- Ma már a vén netes rókák is használnak magyar ékezetes karaktereket.

A fentiek betartását nyomatékosan kérjük. Javasoljuk továbbá a netikett tanulmányozását, illetve az alapvető és általánosan elfogadott (netes) kommunikációs normák elmélyült megismerését.

Fentiek jegyében kíván kellemes időtöltést az oldalon:

a szerk

Címkék#Szerk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!