ElpáH(E)OLó

2009.10.22. 11:40

Megy a gőzös?

Mindig is egyszerűbb volt a pénzhiányhoz farigcsálni a rendszert, a hálózatot, s fotózkodva átvágni a villamosított mintabudi avatószalagját.

Kovács János

Akkor most egy vasutassztrájk nálunk lassan addig fog tartani s oly gyakorisággal, amíg a masiniszta könnyít kicsit magán. Mert itt már csak a sztrájk gördül, mozog, de semmi egyéb. Vasúton meg egyébként is csak azok utaznak, akiknek ingyenbe’ van, meg nem nagyon sietnek sehová. Vagy azon szerencsétlenek, akiknek nincs más választásuk.

Sokba kerül nekünk ez a játék, a gyenge, bicegő lábakon álló papundekli terepasztallal, a tejfölöspohár állomásaival. Ahhoz képest meglehetősen drága, hogy milyen lepusztult, koszos, pontatlan és silány szolgáltatás. S a széttartó érdekek hálójában senki sem mert valódi, működőképes céget szervezni belőle. Akárcsak az egészségügy, oktatás, közigazgatás esetében. Mert az hosszú. De nem csak hogy hosszú, fáradságos, kevéssé népszerű és fájdalmas. Igaz, mára lenne egy működő, jó színvonalú kötöttpályás szolgáltatása az országnak. Ehelyett mindig is egyszerűbb volt a pénzhiányhoz farigcsálni a rendszert, a hálózatot, s fotózkodva átvágni a villamosított mintabudi avatószalagját.

Egy idő után persze az odázgatás és elhanyagolás miatt tényleg odáig ér már az üszkösödés, a rothadás, hogy nem lehet sebtapaszozni és fizikoterápiát rendelni, hanem amputálni kell. Ám ha beüt a ménkű, s trancsírozzák a pályát, elindulnak rögvest a mélytengeri áramlatok. Alig fodrozódik a felszín, de alatta komoly akció zajlanak. A bezárás réme lebeg a szárnyvonalak fölött, s megindul a lobbiláz. A helyi és távirányítású érdekérvényesítés. Mert az ugye sok politikus, s bármiféle közhatalomra ácsingózó számára nyilvánvaló, hogy ahol eddig járt a vonat, ott ezután is járjon, még ha egy lélek sem utazik rajta. Miért?

Hát csak azért, hogy elmondhassák, megvédtük, nem adtuk, megyen a gőzös holnap is Kanizsára. Hogy van-e bármi értelme, és hogy mindez mennyibe kerül nekünk, az nem érdekes. Eddig se volt az. Legfontosabb, hogy nem vettünk el az emberektől. Miközben dehogyisnem. A józan eszüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!