ElpáH(E)OLó

2010.03.25. 08:31

A sorsdöntő iksz előélete

Új szakaszába lépett a választási kampány. A pártok magasabb fordulatszámra kapcsolnak, s igyekeznek minden olyan választópolgárt megszólítani, akik eddig – úgymond – politikai értelemben „árván maradtak”.

Szilvás István

Ehhez azonban az ellenérdekű feleknek be kellene látniuk, hogy a bizonytalanok meggyőzésében visszataszítóan hathat az egymás durva lejáratására indított akciók sora. Érdemesebb lenne inkább komoly érvekkel és megvalósítható programokkal operálniuk. Csakhogy – mint az egyik párt vezetője mondta –, még időben meg kellene ismerni azokat.

Nagy kérdés azonban, hogy ki olvas itt pártprogramokat? Ha kézbe is veszi őket az ember, nyomban el is megy a kedve az egésztől. A napi gondjainkkal, jogos elvárásainkkal köszönő viszonyban sem lévő, grafikonokkal és táblázatokkal teletűzdelt száraz szöveg láttán aligha szakad ki bárkiből is a felszabadult sóhaj, hogy na, ez az, ez igen...!

S ha netán akad is ilyen, a szóbeli tájékoztatás hatékonyabbnak tűnik. Ennek is van azonban egy nagy buktatója. Ha ugyanis egy párt programismertetőt tart valahol, akkor arra – néhány újságírón kívül – jobbára csak a saját tagjai mennek el. Manapság igény sincs arra, hogy a választók első kézből szerezzenek információkat a másik vagy a harmadik tömörülés célkitűzéseiről.

Pedig csak a széles körű tájékozódás adhat igazi támpontot ahhoz, hogy a szavazó kinek a neve mellé húzza be a sorsdöntő ikszet. Alapos megfontolás helyett marad hát a szimpátia vagy a gyűlölet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!