ElpáH(E)OLó

2010.03.31. 10:47

Tudásgalaxis

Kedves barátaim, hölgyeim és uraim, itt mi tudásországot építünk, szigorúan tudásalapon, ha még nem vették volna észre. Elég régóta. Az alapokat már leraktuk. Hogy hová, ne kérdezzék. Keressük.

Kovács János

Sehol a világon nem sikerült még ennyi pénzt elkölteni át- és visszaképzésekre, felnőttoktatásra és szoktatásra, médikusokkal és virágkötőkkel elláthatnánk például a Tejútrendszert. S már a szomszédos Androméda-ködből is van érdeklődés a módszereink iránt. Kíváncsiak rá, hogyan lehet, hogy annyi okos embert képez még okosabbá, és mégis egyre mélyebbre ássuk magunkat valódi szaktudás és valódi hozzáértők híján.

Hogy nincs, aki megbőrözzön belátható időn belül, megfizethetően és számla ellenében jól egy működő csapot, hogy tehetetlenségünkben kimosson valaki a bajból, ha nem tudunk már önmagunkon segíteni. Viszont ki se látszunk a különféle rendű és rangú képzést, tanfolyamot, iskolát, egyetemet végzett okleveles, diplomás szakemberből. Amikor egymást érik nálunk az iskolák, tanodák, oktatásszervezők, egyetemek. Minden sarkon akad belőlük legalább kettő-három.

Vagy lehet, hogy mi egymás tanításában ugyan tényleg profik vagyunk, csak a világ nem tudja még kellően értékelni ezt. Hogy ha idetéved egy külföldi, akkor kezébe adjuk az idegen nyelvből náluk vizsgázottak vaskos kimutatásait, de az idegen nyelvet valóban értőn használó embert csak nagyítóval tudunk keresni a számára.

A valós kérdés az, hogy egyáltalán milyen oktatásra, mennyi és milyen színvonalú képzésre van szüksége ennek az országnak, a társadalomnak. Hogy mire költjük a rengeteg pénzt? Mi van a tízezerszám kibocsátott használhatatlan papírokkal, diplomákkal és fantomképzésekkel, melyek sem valódi tudást nem nyújtottak, se esélyt, képességet a munkaerőpiacon való boldogulásra. Vagy a rendelkezésre álló korlátozott erőforrások hatékonyabb felhasználására lenne szükség? A válaszhoz tényleg valódi tudás kellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!