ElpáH(E)OLó

2010.08.05. 07:01

A rend minimuma

Soós Lajos nevére ma már csak a kriminalisztika iránt érdeklődő idősebb korosztály emlékezhet. A hírhedt férfi az 1970-es évek végén társaival együtt meggyilkolt egy sokgyermekes rendőrt, majd a nyomozás során kiderült, hogy három másik ember élete is a lelkükön szárad.

Tari Ottó

Utóbbi tetteik talán soha nem derültek volna ki, ha a rendőrgyilkosság felderítésére nem mozdul rá az egész gépezet. Nem az a fontos, hogy bűnösnek érzem-e magam, hanem az, hogy önök annak tartanak-e – hangzottak el a cinikus szavak az ítélethirdetés során a tettes szájából, de ez fölösleges kijelentés volt. Naná, hogy bűnösnek találták, s az eljárás kezdete után alig fél évvel fel is akasztották, cinkosával egyetemben. Mert a rendőrgyilkosok egyetlen rendszer szimpátiáját sem élvezik, még humanitárius megfontolásból sem.

Franciaország most éppen ennek a levében fő. Ott az állampolgárságától is megfosztanák azt a bevándorlót, aki kezet emel az egyenruhásra. A kormányzat érzi, hogy lépni kell, hiszen nem szabad a gyeplőt a lovak közé dobni. Akadnak ugyan ellenző hangok – kivált az emberi jogok zászlaja alatt –, de ezek a jelen közhangulatban aligha találkoznak a társadalom kiszolgáltatott részének az elvárásaival.

Nálunk néhány nap alatt két rendőr vált szolgálatteljesítés közben erőszak áldozatává. Indokot ne keressünk, mert nincs, legfeljebb bűnözői érdekek kerülhetnek szóba. Utóbbiak viszont elfogadhatatlanok. Minden szisztémához legalább a rend minimuma szükségeltetik, ami nem tűrhet kompromisszumot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!