ElpáH(E)OLó

2010.08.30. 11:40

Gondolatok a kisiskolákról

Örvendetes, hogy az új kormány oktatási koncepciójában kinyilvánítja a kisiskolák létjogosultságát, s külön hangsúlyozza ezek kiemelt támogatását. Nagy kár, hogy mindez akkor kap hangsúlyt, amikor ezeket a kis létszámú intézményeket részben törvényi nyomásra, részben a gyermeklétszám drasztikus csökkenése miatt az elmúlt években sorra bezárták.

Barta Katalin

Így került lakat az aprócska település, Szentdomonkos kisiskolájára is, amelyet a mai napig visszasírnak a faluban. Nemrégiben volt alkalmam találkozni az egykori iskolaigazgatónővel, aki még egyszer elmondta, miért kell(ett volna) ragaszkodni ezekhez a kis intézményekhez. Úgy fogalmazott: manapság a gyarapodó családi gondok a gyermekek mentális állapotát erősen befolyásolják. Az ilyen körülmények között élő 6–10 éves gyermek számára létfontosságú a gyermekközpontú kisiskola. A kis létszámú osztályok lehetővé teszik, hogy toleranciával, törődéssel enyhítsenek a kicsik gondjain, s hogy stressz, félelelem nélkül, a lehető legkevesebb kudarc átélésével hozzák képességeik maximumát.

A kis falvakban élő cigány gyermekek felemelkedése is az iskolapadban kezdődik. Ezeknek a tanulóknak az iskolakezdés első éveiben nem annyira az interaktív táblára van szükségük, mint tanítóra. A tanítóra, akitől nemcsak írni, olvasni, számolni tanulnak, hanem elsajátíthatnak viselkedésformákat, empátiát, egymás és önmaguk megbecsülését. Minden fenti gondolat igaz. Kár, hogy ezeket akkor karolta fel a politika, amikorra a falvakból elfogytak a gyerekek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!