ElpáH(E)OLó

2010.08.23. 06:34

Zimmer frei a múzeumban

Monoknak újra kellene fogalmaznia magát. A képviselő-testület ugyanis úgy döntött, hogy a kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyarok a községben állandó lakcímet kérhetnek.

Juhász Marianna

A határozat szerint az igénylőket a község önkormányzata Kossuth Lajos szülőházába jelenti be. Olyan ez, mint egy internetes virtuális világ, ahol szintén sok (jó) ember kis helyen elfér. A különbség csak az, hogy a hazai Kossuth-kultusz ápolásának egyik központjába nem biztos, hogy beférnek majd a bejelentett lakók. Hiába is lesznek jó emberek, a tér korlátoz. Így Monok csak álvirtuális falu lehet.


A kettős állampolgárság korábbi aggályaira már ne fecséreljük az időt, hiszen a hatályba lépett törvény kimondja: az állampolgárság megszerzése nem érinti a szavazati jogot, melyet a választójogi törvény rendez, és melynek feltétele a magyarországi állandó lakcím megléte. De nem befolyásolja a szociális és nyugdíjellátást sem. A kérdés már csak az, hogy mennyien döntenek majd úgy, hogy a monoki Kossuth-múzeumot választják állandó lakhelyüknek.

De még ennél is izgalmasabb kérdés, hogy a kettős állampolgárság után bejelentkezőkkel hogyan számol el az önkormányzat, milyen formában tartja őket nyilván? Hiszen vannak olyan szituációk – például a helyi képvislő-testületek létszámának meghatározása –, amikor bizony befolyásoló tényező, hogy egy településnek mennyi állandó lakosa van.


Remélem, rajtam kívül senki nem veszi annyira komolyan a monokiak ötletét, hogy el is gondolkodjon rajta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!