ElpáH(E)OLó

2010.11.04. 14:58

A jellem fejlesztése

Borza József volt a minden. Karatés körökben a Furkó-tanítványnak nem akadt párja.

Bódi Csaba

A ’80-as éveket írták akkor, s ő a legrangosabbak közé tartozó európai versenyen, az IBUSZ-Oyama-kupán négyszer is nyert, hogy aztán 2005-ben olyan magasságba jusson, amit a 6. dan megszerzése jelent.

A mester nyomdokaiba lépve Magosi Zsombor Világkupa, Herczeg Lilla világbajnoki győzelemig jutott és a sor velük remélhetőleg nem ér véget. A kyokushin karatézók széles tábora miattuk is egyre gyarapszik, de számos más szakágnak sincs szüksége (és pénze se) drága tagtoborzó kampányra.

Funakoshi Gichintől, a modern karate-do megalkotójától származik, hogy „A karate célja nem a győzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése!” A siker azonban sosem mostohagyerek, különösen most, az értékközpontúságot elsorvasztó, mézes-mázas, sokszor tartalmatlan világban. Ezért szívderítő üdvözölni a Juhász Ferenc vezette shotokánosok világbajnoki címét vagy a hétvégi küzdősport fesztiválon diadalt ünnepelt füzesabonyi karatékákat, Láng Lillát, Láng Zsoltot és Homonnai Tamást.

Fentieken túl és szakágtól függetlenül, az abasári Tóth Attila, a gyöngyösi Bendiák István vagy a lőrinci Dénes János tanítványai eredményeikkel mind arról tanúskodnak, hogy érdemes rájuk figyelni, nem haszontalan a nekik nyújtott támogatás. Ettől már csak az a fontosabb, aki karate-do-t gyakorol, annak megnyilvánulásaiban a jellem, a tisztelet, a szorgalom, az önuralom, és az akarat kell, hogy minél jobban érvényesüljön.
Mások is vehetnék a példát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!