ElpáH(E)OLó

2012.01.28. 06:01

Isten és tisztelet

A városatyáknak mindössze annyi dolguk volt a közgyűlésen, hogy az igen gomb megnyomásával áment mondjanak.

Pócsik Attila

Annyi biztos egyelőre, hogy költözik a Kaláka Fesztivál. Akit kicsit is érdekelt e folklór esemény, tudja ezt már régóta. Felújítják a diósgyőri várat, a programot lehetetlen ott megtartani. Természetesen jelentkeztek sorban a városok, mind szeretne megcsípni magának egy ilyen neves mulatságot. Így tett a hevesi megyeszékhely is, s talán nem véletlen: a szervezők Eger mellett döntöttek. Állítólag ámulva beszéltek arról, micsoda lehetőségeket rejt a város, hiszen a központban a vár, de minden helyszín elérhető közelségben lenne.

A városatyáknak mindössze annyi dolguk volt a közgyűlésen, hogy az igen gomb megnyomásával áment mondjanak: hajlandóak 5 milliót áldozni a költségvetésből azért, hogy tovább folyhasson a szakemberek tárgyalása. Bizony, nem a politikusoké. Jöttek is sorban a támogató jellegű beszédek, hogy micsoda megtiszteltetés, milyen remek alkalom ez.

Akadt azonban egy hozzászólás, amely azt firtatta, kell-e a programba az ökomenikus istentisztelet. Nos, az elmúlt évek azt igazolták: kell, sőt. Emlékezhetünk arra, hogy valamikor Egerben is tartottak folkmisét a néptánctalálkozókor, s ha egy ilyen ceremónia kapcsán lehet egyáltalán ilyet mondani, nagy sikerrel.

A lényeg azonban talán nem is a kérdés maga, hanem ami mögötte van: a szereptévesztés. Vannak ugyanis szakemberek – Egerben is szép számmal –, akik tudják, hogyan lehet jó rendezvényt szervezni. Hagyjuk meg a feladatot azoknak, akik ehhez értenek. Ne feledjük: suszter, kaptafa, Isten és tisztelet.

Ezek is érdekelhetik