ElpáH(E)OLó

2012.05.29. 13:06

A szégyentől az alázatig

A csak nevében újonc gárdának köszönhetően futballban a mély altatásból felébredt a város és a megye.

Bódi Csaba

Ekkora szégyent! Még hogy egy megyeszékhelynek ne legyen felnőtt labdarúgó-csapata. Kétezerhárom és 2005 között Egerben ez valóságnak számított. A gyerekek lelkesen rúgták a bőrt, a szülők pedig legfeljebb azon gondolkodhattak, hogy melyik környékbeli falu megyei I-es csapatában láthatják viszont fiacskájukat, ha felcseperedik a csemete.

A futball-nihil kapcsán nem volt tüntetés a városháza előtt, ülősztrájkba se kezdtek a nem létező ultrák, a kézzel fogható közöny és a megmondó emberek kritikái tort ültek a focitérképről leszorult városban.

Keller József szerepvállalásával aztán a megye kettőbő indulva elkezdett lépdelni a csapat, amelynél megfordult Tornyi Barnabás is, ám az igazi érdem szakmai felelősként László István és Nagy Endre személyéhez fűződik. A rövid időre mentőövet nyújtott salgótarjáni Ferenczi Béla segítsége után Urbán Miklós és Farkas János tulajdonosok jóvoltából 2011-ben emelkedett NB III-as csúcsra az Egri FC. A folytatás – nem először klub történetében – mégis teljes bizonytalanságot hozott, amit tavaly júliusban a megmentőnek számító Jámbor János érkezése oldott meg.

Több lépcsőt ugorva kellett felépíteni a klubot, amely azt megelőzően tizenegy éve, Szentes Lázár időszakában működött professzionális keretek között. Vezetőként Vancsa Miklós és Kocsis Zoltán, a szakmai stáb irányítójaként pedig az NB I-es labdarúgó pályafutását Egerben kezdett Simon Antal viszont olyan munkát végzett a folyamatosan minőségi labdarúgókkal feltöltött kerettel, amely az 1986-os feljutást követően újra NB I-es tagságot eredményezett.

A csak nevében újonc gárdának köszönhetően futballban a mély altatásból felébredt a város és a megye. A szurkolók rámozdultak a labdarúgásra, és most méltán élvezik a boldog pillanatokat. Nem tudni, hogy sikerül-e megdöntetni az eddig csupán egy-egy évre szóló NB I-es tagságot, de az egyértelmű: az Egri FC újra jegyzett klubbá vált. Ha felemelkedés hatására újabb több tucatnyi gyerek és szülő fordul a labdarúgás irányába, már kijelenthető, hogy a szórakoztatáson kívül az előremutató jövő érdekében is jókora szolgálatot tett az egyletet támogató Jámbor János.

Önzetlenül, s alázattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!