ElpáH(E)OLó

2012.07.28. 06:02

Grabowsky és a gének

A sportra leselkedő genetikai manipuláció veszélyeit ugyan el lehet bagatellizálni, de ettől még valóságosak maradnak.

Sike Sándor

Mindig gyanakvással figyeltem Grabowskyt, a Macskafogó című rajzfilm főhősét. Most, hogy génmódosított szuper egeret állítottak elő a tudósok, mintha magyarázatot kaptam volna kétkedésemre: Grabowsky azért volt képes túljárni a nagytestű rokon és vaskörmű ellenség – patkánynők és macskafiúk – eszén, mert Grabowskyt genetikailag „megcsinálták”. Ezzel persze, sok más filmbéli történet is a helyére kerül Rambótól Predátorig.

Az egérkísérletek természetesen más kérdéseket is felvetnek. Különösen, hogy olimpia van. A harmincadik újkori játékok sport arénáiban talán még nem szaladgálnak genetikailag doppingolt versenyzők, de nem kizárt, hogy valamelyik szupertitkos laboratóriumban most adják be az első géninjekciót a legújabbkori olimpiák Ben Johnsonjának. Legújabbkorit írtam, mert ha a genetikai manipuláció nem lesz megállítható az edzőtermek ajtajánál, akkor a minimális tisztesség azt kívánja: kezdjünk el egy új számozást.

A sportra leselkedő genetikai manipuláció veszélyeit ugyan el lehet bagatellizálni, de ettől még valóságosak maradnak. Az ember genetikai kódja ismert, és az örökölt biológiai információ ma már mesterségesen meg is változtatható. Bár a szülőktől kapott információk törlése bonyolult művelet, de bizonyos pótlólagos gének hozzáadása nem annyira. Amennyiben csak a testi sejteket érinti a változtatás, elegendő a kívánatos géneket egy alkalmas vírus burkába csomagolni.

Az a tény, hogy tudósoknak génmanipulációval sikerült létrehozniuk „izmos egereket” figyelmeztető. A sport ma hatalmas üzletág, azt pedig tudjuk, hogy vannak, akiknek semmi sem drága.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!