ElpáH(E)OLó

2015.02.09. 15:09

Arany, cián, haltetemek

Máig emlékeimben él az a február elejei nap, amikor másfél évtizede Kiskörénél a Tisza-tó partján szemléltük elkeseredve az irtózatos pusztulást.

Szalay Zoltán

Haltetem-konvojokat, tátogó szájjal levegőért kapkodó busákat, pontyokat, óriás harcsákat sodort a víz. Felszínén piszkos-fekete habfoltok lengedeztek. Máig emlékeimben él az a február elejei nap, amikor másfél évtizede Kiskörénél a Tisza-tó partján szemléltük elkeseredve az irtózatos pusztulást. Ősz hajú, s erejük teljében lévő középkorú halászok egyaránt sírásra görbülő ajkakkal vizslatták a tározót. Tétován bökdösték a csónakjaikat, sejtelmük sem volt, mihez kezdjenek. Aztán megérkezett a vezetőjük, aki a kínos csendben alig hallhatóan magyarázta a tennivalókat.

Amikor az emberek a jövőről kérdezték, bizony nem sok lelkesítő gondolattal gyarapodtak. A legtöbben helyrehozhatatlan természeti katasztrófáról beszéltek. Az amúgy is sötét képet csak fokozta, hogy kiderült, a Tiszán 1200 tonnánál több kopoltyús vált a ciánszennyezés áldozatává. A Tisza folyó és a tározótó vidékén élők meg voltak győződve: újra megismétlődik a baj, hiszen a romániai Nagybánya melletti Zazarnál az Aurul nemesfémbánya tulajdonosai – ahonnan cianidos víz eredt – nem akartak felhagyni az arany kitermelésével.

Szerencse, hogy a vízügyi szakemberek hamar megtalálták módját, hogyan enyhíthető az ökológiai kár. A toxikus víz hígításában nagy szerepe volt a kiskörei vízlépcsőnek. Így, a természet önmegújulásával együtt, sikerült mérsékelni a szörnyű csapás hatását.

A lakosok lelki sebei ma is érzékelhetők. Csakúgy, mint a félelem attól, hogy az aranyhajhász aurulosok továbbra is meggazdagodásuk forrását látják a romániai bányában. Érthető, hogy várják e helyzet megnyugtató politikai rendezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!