ElpáH(E)OLó

2015.02.25. 14:35

Boltba zárt boldogság

Aztán továbbgyűrűzik majd mindez, s abban az univerzumban se orvos, se mentős, se vasutas, se buszsofőr, senki, de senki nem dolgozik majd vasárnap.

Guti Rita

A kereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény miatt a boltok túlnyomó többsége nem nyit ki március közepétől a hét utolsó napján. Vasárnap hiába vásárnap. Ha csak az utolsó pillanatban jut majd eszünkbe, hogy hiányzik a porcukor a vasárnapi ebéd desszertjének szánt süteményhez, hát elmarad a jutalomfalat.

Úgy gondolom, sokan nem örülnek ennek felhőtlenül, hiszen, ha kereskedelemben dolgozó, egyébként sem túl jól kereső eladók kevesebbet dolgozhatnak, nyilván még vékonyabb lesz a fizetési borítékuk is. Kérdés, javít-e ez a családok hangulatán.

Ez volt ugyanis az egész ötlet egyik indoka. A vasárnap legyen a családoké. Már akkor is eszembe jutott, hogy ennek mintájára remélem továbbfejlesztik majd az ötletet, s nem csak a kereskedelemben dolgozók családjaival tesznek jót, hanem teszem azt az újságírókéval is. Abban biztos vagyok, hogy a három gyerekem ujjongva fogadná az ötletet: ezentúl ünnep- és vasárnapon az anyjuk soha nem dolgozik többet, másnap nem jelenik meg újság.

Aztán továbbgyűrűzik majd mindez, s abban az univerzumban se orvos, se mentős, se vasutas, se buszsofőr, senki, de senki nem dolgozik majd vasárnap. Nézzük egymást otthon. A betegek várják a hétfőt, mert a család szent, vasárnap nem lesznek rosszabbul, a mentő úgyse jön.

És, ha az élet már teljesen megállt, bizonyára marad idejük a döntéshozóknak is elgondolkodni azon, hogy a munkavállaló korú népesség talán képes eldönteni, mit vállal, s mit nem. Vállalja-e a vasárnapi munkát, ha azt megfizetik? És még az is eszükbe jut a honatyáknak, hogy attól, ha a bolt bezár, még nem lesz minden család boldog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!