ElpáH(E)OLó

2015.02.08. 15:20

Közös harcok, közös múlt

Hollywoodban talán látványos filmet forgatnának minderről, a különös véletlenről, a gránáttalálatról, a kutatásról és a hősökről. Nekünk marad az utóbbi, a hősök emléke.

Pócsik Attila

Bevallom, mindig kíváncsi vagyok, ha egy-egy cikk után megkeresnek. Az ember végső soron azért ír, hogy más elolvassa, s ha a sorok, a történet másban is megmozgatnak valamit, már megérte. Bár nem rég óta vagyok a pályán, vannak kedves emlékeim szép számmal. Most a legfrissebb a legszebb. Néhány napja olvashattak a Vigyázók egyesületről, amelynek tagjai hadisírokat gondoznak, a világháborúkban eltűnt hősök nyomát kutatják. Amikor megtudtam, hogy egy novaji tizedes nyughelyére is ráleltek, sőt a történetét is kiderítették, szíven ütött a dolog. Fontosnak tartottam a beszélgetést minderről.

Épp’ csak megjelent a riport, kaptam egy telefont, s vele egy szép, ugyanakkor szomorú történetet Egonról, aki mindössze 23 esztendős volt, amikor elesett a fronton, valahol a Kárpátok előterében. Talán éppen ott, ahol a novaji Berecz Lajos – mondta a telefonáló. Beszélhetnénk a véletlenekről, háború idején szerencsétlenségekről, ma pedig különös egybeesésekről. Nem tudom, pontosan hogyan is kellene nevezni, de tény, nemcsak, hogy egy helyen, egy alakulatban harcolt a két honvéd, de az előkerült iratokból kiolvasható: ugyanabban a harckocsiban ültek, s együtt haltak meg, amikor egy páncéltörő ágyú eltalálta őket.

Hollywoodban talán látványos filmet forgatnának minderről, a különös véletlenről, a gránáttalálatról, a kutatásról és a hősökről. Nekünk marad az utóbbi, a hősök emléke. Valamint a gondolat és a hit, hogy történt bármi a vérzivataros XX. században, nekünk mindez nem a történelmünk kell legyen, hanem a közös múltunk, amire emlékezünk. Mert vannak szerte a világban Lajosok és Egonok, akik megérdemlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!