ElpáH(E)OLó

2015.02.11. 16:32

Szegényeket szegényítők

A famíliákat a nyomorból kiemelő intézkedések, a valódi munkalehetőség gyarapítása, a szociális kiadások növelése sokat segíthetne a rászorulókon.

Szalay Zoltán

Uzsora-bűnügyekben van egy rossz és van egy jó hírünk. Az előbbi úgy szól, még mindig túl sokan próbálnak hasznot húzni abból, hogy amúgy is szegény embereket még jobban elszegényítenek. Az Országos Rendőr-főkapitányság mutatói szerint csak tavaly október elejétől december végéig 32 eljárást fejeztek be uzsora-bűntény miatt. S az idei év elején is 48 ügyben nyomoztak, 57 tettest csíptek fülön. Az utóbbi viszont arról árulkodik, hogy a hatóságok jóval több uzsorásra csapnak le, mint a korábbi években.

Szükség is van a nagyobb szigorra, hiszen ahogy nő hazánkban a mind rosszabb anyagi körülmények között tengődők száma, úgy szaporodna azoké, akik mások nyomorúságát igyekeznek a maguk javára fordítani. Arra utaznak, hogy a nagy bajba került embereknek nincs más választásuk, ha túl akarnak élni, mint hogy kölcsönt vegyenek fel. Akár a legelképesztőbb feltételekkel is. Belemennek, mert enni kell adni a gyerekeknek, s nem akarnak éhen halni, télen megfagyni.

Lehet azon morfondírozni, hogy az uzsoraszerződés megkötésére mennyire kényszerülnek a maguk hibájából is. De persze azon is, hogy mekkora a szerepe ebben annak a politikának, amely egyre kevésbé képes gátat szabni egyes állampolgárok ellehetetlenülésének. A famíliákat a nyomorból kiemelő intézkedések, a valódi munkalehetőség gyarapítása, a szociális kiadások növelése sokat segíthetne a rászorulókon.

Hasznos lenne azért is a fokozott tenni akarás, mert jócskán mérséklődhetne az uzsorakölcsönért folyamodók száma, s a földijeik sanyarú sorsával gyalázatosan visszaélők sem találnának maguknak jól jövedelmező ügyfeleket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!